Фермерам заборонили використовувати пестициди на полях біля заповідника Асканія-Нова

22 березня 2021 42 0
Фермерам заборонили використовувати пестициди на полях біля заповідника Асканія-Нова
pixabay.com

Починаючи з 18 березня на території, прилеглій до біосферного заповідника «Асканія-Нова», в радіусі 40 кілометрів на три тижні вводиться заборона на використання пестицидів на основі діючої речовини бродіфакум, що використовується для боротьби з гризунами. Повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби.

Крім того, вже протруєне зерно в зазначеному радіусі буде прибрано з полів.

Такі рішення були прийняті 17 березня під час засідання Херсонської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Рішення стосується підприємств, установ та організацій, а також громадян, які мають в користуванні земельні ділянки.

Як розповіли у Держпродспоживслужбі, широке використання біологічних препаратів для боротьби із гризунами біля заповідників може допомогти у захисті довкілля, збереженні тварин і птахів.

«Насамперед хочу підкреслити, що спеціалісти Держпродспоживслужби в ситуації із масовою загибеллю птахів спрацювали фахово та оперативно — були відібрані проби, проведені всі необхідні аналізи та перевірки. Ми зробили все, що в наших силах та нашій компетенції і передали інформацію відповідним органам», — зазначила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Крім того, як підкреслила Владислава Магалецька, українське законодавство у сфері захисту рослин є недосконалим та потребує узгодженості із вимогами законодавства ЄС. Зараз у Верховній Раді розглядаються  проєкти законів «Про вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами» та «Про захист рослин». Голова Держпродспоживслужби повідомила, що вони включають багато важливих норм, які можуть допомогти змінити ситуацію в цій сфері на краще.

Також Владислава Магалецька вважає, що доцільно було б створити особливі умови роботи з пестицидами для «буферних зон» навколо заповідників.

Нагадаємо, у січні у заповіднику «Асканія-Нова» за тиждень вимерло близько 185 журавлів, занесених до Червоної книги. Загибель птахів продовжилась і на початку березня.

Водночас через масову загибель птахів експорт зернових, вирощених на Херсонщині, можуть заборонити або ввести на нього загороджувальні мита.

Виконано за допомогою Disqus