Названо причини активного зниження ціни на пшеницю

25 березня 2021 7394 0
Названо причини активного зниження ціни на пшеницю
Kurkul.com

Поточна ситуація на ринку зернових стала справжнім шоком для українських фермерів, адже багато з них тримали пшеницю до весни, сподіваючись на подальший ріст цін на зернову. Але натомість відбувається досить не типова для ринку ситуація — пшениця активно знижується при цьому ціни на інші зернові залишаються стабільними. Повідомляють аналітики Zernotorg.ua.

«Насправді ж ситуація не є несподіваною і початок корекції був лише питанням часу. Продукція АПК активно зростала, як на світових ринках, так і на внутрішньому ринку нашої країни з серпня 2020 року. Але ми повинні розуміти, що цей ріст в більшій мірі був спекулятивним, що стало наслідком вливання значних обсягів ліквідності центробанками провідних країн. Спочатку це спровокувало ріст фінансових ринків, а потім імпульс у вигляді інфляції передався на товарні ринки», — зазначили в Zernotorg.ua.

Окрім цього у 2020 р. дуже активними були імпортери, як в сегменті продовольчих зернових, так і фуражу. Попри бичачий тренд потрібно пам’ятати, що у 2020/21 МР валовий збір пшениці у світі знаходиться на рекордному рівні, USDA у своєму березневому звіті прогнозує виробництво на рівні 776,8 млн тонн, а кінцеві залишки — 301,2 млн тонн, що також є рекордним значенням.

Тому після високої активності в першій половині сезону, імпортери змогли сформувати стратегічні запаси й зараз більш спокійно проводять закупівлі, оскільки пшениця на світовому ринку є в достатній кількості.

Читати за темою: Стало відомо, чому в портах зрівнялись ціни на продовольче та фуражне зерно

Відіграє свою роль і погодний фактор. Озимі в основних регіонах вирощування Північної кулі на даний час знаходяться в значно кращому стані ніж в минулому сезоні. В США стан посівів швидко покращується, а в РФ Мінсільгосп і неурядові аналітичні центри вже кілька разів підвищували прогноз валового збору пшениці у 2021/22 МР.

Також ніхто не скасовував фактор сезонності.

«Наш моніторинг вказує на те, що ринок пшениці, попри сильний UP-тренд, «точно по розпису» відправився в корекцію в кінці січня. Зараз трейдери та переробники намагатимуться максимально відіграти свої збитки отримані в попередні місяці, тому увага буде акцентуватись на перекупленості ринку, сприятливих погодних факторах і необхідності зниження цін, щоб бути конкурентними на світовому ринку», — пояснили аналітики.

За їх словами, протягом останніх двох років, ціни на пшеницю після зниження в лютому-березні робили ретест верхніх рівнів (зростали) в квітні-травні, а вже потім йшли на глибоку корекцію під час проведення активної збиральної кампанії.

Виконано за допомогою Disqus