Експерт пояснив, від чого залежить величина оренди землі

2 квітня 2021 158 0
Експерт пояснив, від чого залежить величина оренди землі
Kurkul.com

Величина оренди землі насамперед залежить від двох чинників — прибутковість на конкретних ґрунтах і в геозонах та конкуренція. Про це розповів Михайло Петров, директор підприємства «Придніпровський край» компанії «Кернел» у матеріалі «Вартість 1 га сільськогосподарської землі після відкриття ринку — прогнози» на AgroPolit.com.

  • Так, перший чинник — прибутковість на конкретних ґрунтах і в геозонах.

«В умовах, коли випадає все менше дощових років, родючість на українських землях падає, і смуга високих врожаїв зсувається все далі в північні райони країни. Таким чином фермер, щоб залишатися прибутковим, може дозволити собі орендувати землю від $100/га — на півдні України до $200/га — на півночі», — пояснив експерт.

Читати за темою: Депутатам потрібно два сесійні тижні для прийняття земельних законів — Чайківський

  • Другий чинник — конкуренція.

«Попри ажіотаж, пов'язаний з сільським господарством в останні роки, є регіони, де конкуренція як і раніше мала. Як правило, це зони, далекі від портів, прикордонні території і області з посушливим кліматом. З іншого боку, є області з історично високою конкуренцією — Полтавська, Черкаська, Хмельницька, Чернівецька. Віднедавна до клубу «дорогої землі» приєдналася і Чернігівська область. Я добре пам'ятаю, коли у 2014 році багато колишніх чиновники, що залишилися без роботи, з колосальними сумами поверталися зі столиці в рідні міста і агресивно заходили в сільгоспбізнес, не рахуючись з економікою виробництва. Тоді оренда підросла в 1,5-2 рази», — додав Михайло Петров.

Виконано за допомогою Disqus