Британські виробники картоплі відмовились від обов’язкового податку

2 квітня 2021 41 0
Британські виробники картоплі відмовились від обов’язкового податку
pixabay.com

Британські виробники картоплі та закупники проголосували за скасування обов’язкового податку для виробників картоплі. Таким чином AHDB (Рада з розвитку сільського господарства та садівництва — комісія, що фінансується фермерами та виробниками) зазнала удару. Про це йдеться у спецпроєкті «Фермерський огляд світової преси» на Кurkul.com.

Проти продовження збору проголосували понад 66% виробників, при цьому 33,6% проголосували за його збереження. 

Звіти 2019/20 показують, що AHDB отримала 5,8 млн фунтів стерлінгів, або ж 8,6% свого річного доходу в сумі 67,2 млн від податкових зборів. У поєднанні з втратою збору з садівництва — додаткових 8,5 млн, це означає, що зараз понад 20% доходу AHDB знаходиться під загрозою.

Цей результат спричинив критику Ніколаса Сафіра, голови AHDB, який після голосування в картопляному секторі все ж визнав, що «явна більшість виробників відчула, що вони недоотримують вигоду через встановлений збір».

«Зараз міністерство повинно зважити всі чинники, пов’язані з картоплярством Великої Британії, і прийняти рішення щодо майбутньої ролі оподаткування виробників картоплі», — додав він.

Читати також: Україна від початку року імпортувала майже 60 тисяч тонн картоплі

Водночас виробник картоплі з Лінкольнширу Джон Братлі заявив, що AHDB є «дорогим органом примусового збору, що не розуміє реалій ринку, на якому працює сучасний бізнес».

«Невдоволення виробників було не новим.Воно росло роками, але це вперше, коли виробники отримали можливість прямо висловити своє невдоволення системою», — зазначив він.

Говорячи про результат голосування, голова правління НФУ (Національної спілки фермерів в Англії та Уельсі) Алі Каппер зазначила, що виробники дали «чіткий сигнал», що не вірять у цінність потреби такого збору.

«Як і в результаті голосування за оподаткування садівництва AHDB, ми очікуємо, що міністри поважатимуть цей результат голосування і взаємодіятимуть із платниками збору в рамках прийняття ними рішень», — пояснила вона.

Читати за темою: Експорт української картоплі до Білорусі під загрозою зриву

Виконано за допомогою Disqus