Експерт спрогнозував вартість продуктів перед Великодніми святами

6 квітня 2021 70 0
Експерт спрогнозував вартість продуктів перед Великодніми святами
pixabay.com

За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, від початку року деякі овочі здорожчали на 25%, хлібобулочні продукти — на 5%, цукор — на 6%, яйця — на 3,5%. Середня вартість сала додала майже 8%, а молока — 4,5%. Найбільше здорожчала соняшникова олія — на 16%. Скільки будуть коштувати продукти «великоднього кошика» у квітні розповів Олег Пендзин, виконавчий директор «Економічного дискусійного клубу», інформує Українське радіо.

«Скоріше за все перед Великоднем ми побачимо ще ріст цін, що пов’язано з ажіотажним попитом. Зокрема перед святом подорожчають яйця, собівартість якого залежить від динаміки цін на комбікорм та зернові на світовому ринку. Крім цього варто пам’ятати про заробітну плату працівників птахофабрик та енергоносії. Тому у листопаді собівартість яйця була 1,75 грн, а сьогодні вона становить — 2,6 грн. Ми маємо розуміти, що з такою собівартістю яйця, рентабельністю, гуртовою торговою надбавкою, логістикою ми не купимо десяток яєць дешевше 35-37 грн», — зазначив він.

Читати також: Ціни на овочі зростуть вдвічі — експерт

Також експерт зауважив, що після великодніх свят ріст цін має зупинитися. А з червня, вартість харчів залежатиме від нового врожаю.

«Вартість м’ясних продуктів за рік змінилися найменше серед інших харчів  — на 7,5%. Так, перед святами виникне невеликий ажіотаж, але ціна на м’ясні продукти дуже високо не піднімуться, адже люди стали їсти менше м’яса. На молочну продукцію також не очікується велике зростання цін. По-перше, худобу вже виганяють на відкриті пасовища. По-друге, збільшується молоко сировини. До того ж у нас є Польща, яка активно постачає на український ринок молочну продукцію», — спрогнозував Олег Пендзин.

Читати за темою: Українські фермери спрогнозували ціни на продукти цього літа

Виконано за допомогою Disqus