Стало відомо, чи дорожчатиме хліб

28 квітня 2021 83 0
Стало відомо, чи дорожчатиме хліб

Затримка із посівною кампанією, високі ціни на пальне, а також збільшення витрат на виробництво призвело до подорожчання харчів, зокрема хлібобулочних виробів. За прогнозами експертів не виключене зростання ціни хлібу на 10-15%. Про це повідомляє DeloUa

Нагадаємо, за прогнозами Мінекономіки, у 2021 р. аграрії можуть зібрати урожай зернових на рівні 75,1 млн т, що на 14,6% вище показників минулого року і може перевищити рекордні показники 2019 р., коли вдалося зібрати 75 млн тонн.

Проте, цьогоріч фермери можуть зіткнутися з високою ціною на пальне через дефіцит даних ресурсів, що може спричинити додаткові витрати, які цілком можуть відбитися на формуванні вартості хлібобулочних виробів. Аналітики не виключають подорожчання хлібобулочних виробів на 5-10% уже восени 2021 р.

Читайте також: Експерт спрогнозував вартість продуктів перед Великодніми святами

За словами заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тараса Висоцького, аграрії України статистично збирають в три рази більше врожаю в рік, ніж потрібно для внутрішнього споживання.

«Україна буде з хлібом в цьому році і в наступному, однозначно. Цьому є кілька підтверджень, оскільки ми бачимо, що взимку було багато опадів і в березні цього року. Посів пшениці збільшився ще восени, тому якихось ризиків в плані, що ми не зможемо зібрати недостатньо врожаю — немає», — зазначив Тарас Висоцький.

Водночас за даними Національного банку України, інфляція прискорилася вище прогнозованої. Це перш за все пов’язано з істотним, ніж очікувалося, подорожчанням окремих харчів та пального. Збільшилися темпи зростання цін на оброблені продовольчі товари (до 7,2%).

«Вагомим фактором прискорення цін у відповідній групі товарів стало подальше перенесення ефектів через низькі торішні урожаї в Україні і у світі. Зокрема, стрімко подорожчала соняшникова олія, а також продукти її переробки, як майонези, маргарин і спреди. Подальше збільшення виробничих витрат на сировину, як мука, масло, цукор і енергію зумовило зростання цін на хліб і вироби з борошна», — зазначається у повідомленні.

Експерти не виключають подальшого подорожчання хлібу на 5-10%, однак якщо урожай видасться відмінним, то це допоможе утримати ціни на колишньому рівні.

Виконано за допомогою Disqus