На полях Хмельниччини проведено посівну кампанію ярих культур на 40%

10 квітня 2021 39 0
На полях Хмельниччини проведено посівну кампанію ярих культур на 40%
Kurkul.com

З настанням сприятливих погодних умов агроформування приступили до проведення сівби ярих культур. Зокрема проводиться посів ярого ячменю, ярої пшениці, гороху, вівса. На незначних площах вже сіється цукровий буряк. про це повідомили у Департаменті агропромислового розвитку Хмельницької ОДА.

Сільгосппідприємствами намічено посіяти ярі культури урожаю 2021 р. на площі понад 850 тис. га. На сьогодні посіяно 33,6 тис. га ранніх ярих культур, що становить 40% до наміченого. Зокрема ярої пшениці посіяно на площі 2,9 тис. га (41% до запланованого), ярого ячменю  — 26,4 тис. га (39%), вівса — 2,5 тис. га (42%).

Читати також: Аграрії Рівненщини почали сіяти соняшник

Вартість проведення посівної кампанії цього року становить близько 7,5 млрд грн, на 1 га — в межах 7900 грн. Зростання проведення робіт зумовлено збільшенням вартості всіх матеріально-технічних ресурсів на 15-17 %.

Загальна посівна площа у 2021 р. по всіх категоріях господарств області очікується в межах 1, млн га, що на 3 тис. га більше у порівнянні з 2020 р. Зернові культури в структурі посівних площ будуть розміщені на площі 560 тис.га, що на 30 тис. га менше попереднього року, а площа технічних культур становитиме 435 тис.га (+33 тис. га).Тобто технічні культури компенсують недосів зернових. Будуть збільшені посіви кукурудзи (+3 тис. га) та соняшника (+10 тис. га), сої зменшиться на 15 тис. га.

«Стабільні обсяги вирощування картоплі, овочевих та кормових культур, які щорічно вирощуються на площі понад 180 тис. га. Дані культури на 95-99 % вирощуються господарствами населення», — повідомив Олег Омелянюк, директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу облдержадміністрації.

Читати за темою: На Кіровоградщині посіяли понад 50% ранніх зернових

Також, за його словами, восени минулого року в області посіяно 207 тис. га озимих зернових культур та 75 тис. га озимого ріпаку. На даний час практично всі площі озимини перебувають у доброму та задовільному стані.

Агроформування розпочали придбання матеріально-технічних ресурсів для проведення комплексу весняно-польових робіт ще у 2020 р. Нині забезпеченість мінеральними добривами становить — 92%, засобами захисту рослин — 70%, паливо-мастильними матеріалами — 68%. Продовжується придбання матеріально-технічних ресурсів. Крім того, відремонтовано 98% необхідної ґрунтообробної та посівної техніки.

Виконано за допомогою Disqus