Фермери Прикарпаття збирають торішню сою

14 квітня 2021 137 0
Фермери Прикарпаття збирають торішню сою
Kurkul.com

Через проливні дощі, які завадили минулого року аграріям Прикарпаття збирати врожай, на полях подекуди незібраною залишилась соя. Наразі аграрії завершують збір врожаю. Повідомляє «Голос України».

«Стручки на стеблах ще тримаються, хоча боби в них частково вражені. Але господарства наразі дозбирують й такий врожай, адже ціна навіть на некондиційну сою — биті, половинки й четвертинки бобів — нині сягає 15-17 тис. грн за тонну. При чому покупці за ці гроші забирають її прямо з поля», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що на Городенківщині на одному з полів нещодавно агррії збирали культуру, оскільки восени до цього поля добратися було важко: торік через проливні дощі техніка грузла. Площа незначна, тож фермери насамперед рятували врожай на інших «плантаціях».

«Однак тепер і невеликі ділянки шкода втрачати. Господар Микола каже, що врожай частково пропав, однак півтора центнера бобів із десяти соток зібрати можна. Хоч якийсь зиск, принаймні, перемолоти на комбікорм», — йдеться у повідомленні.

Торік на Івано-Франківщині зібрали 109,3 тис. т сої за середньої урожайності 2,72 т/га. Висока ціна та неабиякий попит на цю культуру спонукають сільгоспвиробників нарощувати виробництво. За прогнозами департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА, цьогоріч під сою в області відведуть на 10 тис. га більше торішнього — орієнтовно 34,2 тис. га.

Читайте також: Трьом областям України загрожує опустелювання

Виконано за допомогою Disqus