Фермери відмовлятимуться вирощувати соняшник через обмеження експорту — думка

14 квітня 2021 1979 0
Фермери відмовлятимуться вирощувати соняшник через обмеження експорту — думка
Kurkul.com

Українська зернова асоціація стурбована чутками про бажання окремих популістів в уряді проштовхнути обмеження експорту соняшникової олії з України через запровадження квотування та встановлення квоти на нульовому рівні. Повідомляє пресслужба УЗА.

Зазначається, що таке рішення уряду відразу призведе до втрати близько $3 млрд валютної виручки з огляду на те, скільки олії через обмеження не буде експортовано до кінця поточного сезону.

«Понад те, таке обмеження може спровокувати відмову аграріїв від вирощування соняшнику і, як наслідок, великому дефіциту сировини для переробників в новому сезоні, що спричинить ще більше зростання ціни як на сировину, так і на соняшникову олію, і при цьому відбудеться падіння експорту і валютної виручки», — йдеться у повідомленні.

УЗА глибоко занепокоєна такими ініціативами та закликає не повторювати помилки попередніх урядів.

«На жаль, в недалекому минулому були негативні спроби впровадження квотування експорту, що обернулось корупційними скандалами, погіршенням ліквідності зернових та олійних культур, зменшення доходів виробників та як результат зменшенням валютних надходжень до країни», — додали в УЗА.

Окрім того, такі дії Уряду Януковича-Азарова обернулись для України міжнародними скандалами та невиконанням міжнародних контрактів. 

«На фоні зростання дефіциту бюджету та зменшення валютних резервів з початку цього року, а також відсутності кредитування від міжнародних фінансових організацій — це призведе до вкрай складної ситуації в економіці та бюджеті країни. В умовах гібридної війни Росії проти України, видається, що це рішення ініціюється для завдання катастрофічного удару по економіці України поряд з можливою воєнною ескалацією агресії проти нашої країни. Також це негативно вплине й на репутацію нашої країни через невиконання взятих на себе зобов’язань», — висловив припущення появи такої ініціативи Президент УЗА Микола Горбачьов.

Читати за темою: Україна майже вчетверо збільшила експорт насіння соняшника

Наслідки впровадження квот дуже добре видно на прикладі Росії, введення квоти та мита на експорт в поточному маркетинговому сезоні за оцінками експертів російські виробники зерна втратять $2,8 млрд, а введення з 1 червня 2021 р. постійного мита на експорт зерна коштуватиме російським агровиробникам додатково майже ще $5 млрд.  

УЗА завжди стоїть на позиції, що виробник повинен мати можливість сіяти та збирати щороку більші врожаї, відтак і заробляти більше і приносити в країну більше валютних надходжень, а в бюджет — податкових відрахувань.

Рішення про обмеження експорту соняшникової олії відразу поставить аграріїв в складне становище, оскільки ціна на соняшник знизиться, то вони відмовляться від його вирощування. Як наслідок, вже в новому сезоні буде дефіцит сировини для переробних підприємств. Україна втратить значні обсяги експорту, валютної виручки та надходження до національного бюджету, а ціни на соняшник та олію ще більше виростуть. 

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою