Україна може ввести заборону на експорт соняшнику до кінця сезону — Нероба

14 квітня 2021 958 0
Україна може ввести заборону на експорт соняшнику до кінця сезону — Нероба
Kurkul.com

В Україні можуть ввести квоти на експорт українського соняшнику і соняшникової олії з 1 травня до кінця 2020/21 МР. Про це написала менеджер з розвитку бізнесу компанії Maxigrain Олена Нероба на своїй сторінці в Facebook, інформує Latifundist.com.

«У природі (і в кабінетах) існує проєкт постанови про квотування експорту українського соняшнику і соняшникової олії з 1 травня до кінця поточного сезону в розмірі 0 грамів. Вся тема з левовою часткою надходжень валюти від експорту може накритися на догоду популізму: «масло на прилавку не повинно коштувати 70 (умовних) гривень». Кому не повинно? Чому не повинно?», — розповіла Олена Нероба.

З одного боку, як уточнила експерт, в Україні відносно низьке в цьому сезоні виробництво соняшнику — 13,1 млн т (за попередньою оцінкою). З іншого боку, є світова продуктова інфляція.

«Як наслідок, український аграрій зміг заробити на соняшнику більше, ніж будь-коли. Навіть більше, ніж в анекдоті про золоту рибку. З третього боку, є виробництво масла за вересень-лютий в розмірі 3,28 млн т, з яких 0,2 млн т було розлито всередині країни», — пояснила Олена Нероба.

Всього на експорт планувалося відправити 5,52 млн т української соняшникової олії з 5,92 млн т усього виробництва.

Читати за темою: Україна майже вчетверо збільшила експорт насіння соняшника

На думку Олени Нероби, якщо Україна з травня не буде відвантажувати соняшникову олію, результат буде наступний:

  • зниження ціни на насіння соняшнику — аж до нуля;
  • «Діра» в валютних надходженнях;
  • зрив договірних відносин по вже підписаних контрактів;
  • зростання запасів соняшникової олії в країні.

«Ми зараз на межі ситуації, коли хвіст може вильнути собакою. Менш як 10% виробництва йде на внутрішній ринок. І дорога соняшникова олія на полицях (в тому числі завдяки націнці торгових мереж) може залишити всю країну без жирного шматка валюти. Всього цього можна було б запобігти, якби переробники домовилися (варіант «держава змусила» — не варіант) і тримали цінник на ці 10% до нового врожаю на звичному для покупця рівні», — підсумувала Олена Нероба.

Виконано за допомогою Disqus