На Закарпатті виготовляють чай та джем із лаванди

18 квітня 2021 85 0
На Закарпатті виготовляють чай та джем із лаванди
pixabay.com

На Закарпатській сімейні фермі виробляють понад 100 найменувань з лаванди, яку вирощують без використання пестицидів та застосування хімічної обробки від шкідників на плантації біля закарпатського містечка Перечин. Про це повідомляє zaholovok.com.ua.

«Наразі у нас росте понад 8 га лаванди, також того року заклали нові ділянки, які ще не цвіли, а ще — ділянку із дамаською трояндою. Основну масу лаванди ми самі переробляємо на готову продукцію, займається цим дружина та доньки. Наразі маємо понад 100 найменувань виробів з лаванди», — розповів Юрій Качур, власник лавандової ферми.

На фермі з лаванди, виробляємо три види чаю, печуть печиво, виробляють лавандовий конфітюр та лавандовий сироп із ягодами чорниці, який є хорошим засобом від кашлю. З його слів, користуються популярністю лавандові мішечки та пучки сушеної лаванди, які корисні для заспокоєння нервової системи. Також фермер відзначає цікавий продукт — лавандова приправа, яку можна додавати до м'яса, в печиво та до чаю.

На лавандовій фермі Юрій Качур має також і пасіку, то ж тут збирають лавандовий мед. Доньки фермера виготовляють із лаванди бомбочки для ванни та мило, дружина займається виготовленням косметики з лаванди (тоніки, креми для обличчя), а ще робить ефірну олію.

«Минулого року ми почали виготовляли лавандовий антисептик для рук. Все за рекомендаціями МОЗ зі вмістом спирту 71%», — каже Юрій Качур.

Читати також: Садівники Півдня відроджують вирощування мигдалю

Виконано за допомогою Disqus