Експерт порадив, чим найкраще підгодувати бджіл навесні

20 квітня 2021 90 0
Експерт порадив, чим найкраще підгодувати бджіл навесні

Для того, щоб уникнути «застигання бджіл на розплоді» та залишків невикористаних кормів, завжди варто використовувати пастоподібні корми без білкових добавок. Такі корми не стимулюватимуть яйцекладку, але дозволять пасічнику застрахуватися від відсутності кормів у вулику.

Про це в матеріалі «Весняні роботи на пасіці ― підготовка до ранніх та середніх медозборів» розповів Іван Доскоч, президент Об’єднання маткарів України.

«Потрібно класти 0,5-1 кг пастоподібних кормів у пакет зверху над гніздом, щоб бджоли мали доступ до нього, могли його взяти. Паста не має бути твердою, концентрація вологи в пасті повинна бути достатньою для того, щоб бджоли могли її освоювати», — каже Іван Доскоч.

Якщо в лютому-березні бджолярі дають страхові підгодівлі пастоподібних кормів, то вже в березні-квітні варто використовувати стимулюючу підгодівлю. 

«Коли бджоли облетілися або коли ми знаємо, що буде тепло, використовуємо пастоподібні корми з білковими добавками. В стимулюючій підгодівлі також використовуємо медову ситу й цукрові композиційні корми», — розповідає фахівець.

Дивіться також: Карта племінних пасік України

Ще один страховий варіант, який часто використовують пасічники, якщо є можливість, ― взяти повномедну рамку і покласти зверху над гніздом. Таким чином ви на два тижні забезпечите своїх бджіл кормовими запасами.

Але кількість білкових добавок, пилку чи перги не повинна бути понад 3% маси корму. Якщо немає ні пилку, ні перги, то використовуємо хлібопекарські дріжджі. Можна використати також сухе молоко або соєвий шрот.

Виконано за допомогою Disqus