Аналітики розповіли про стан посівів озимих у другій декаді квітня

27 квітня 2021 75 0
Аналітики розповіли про стан посівів озимих у другій декаді квітня
Kurkul.com

Протягом останнього тижня квітня агрометеорологічні умови для весняного розвитку озимих культур та початкового росту ранніх ярих культур складались добре. Про це йдеться у агрометеорологічній довідці аналітиків НААН, інформує Kurkul.com.

Зазначається, що помірно низькі температури повітря, які спостерігалися упродовж другої декади квітня, стримують непродуктивні витрати вологи. Переважна її кількість використовується на потреби рослини.

«Відбувається активний ріст вторинної кореневої системи, що надзвичайно важливо за ймовірного пересихання у подальшому орного шару ґрунту. Опади поповнювали ґрунт продуктивною вологою, що сприяло утриманню вологозапасів переважно на доброму та оптимальному рівнях, а верхній шар ґрунту місцями навіть перезволожений, що призводить до затримки польових робот», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Названо ключові складові нового законопроєкту «Про захист рослин»

За даними ННЦ «Інститут землеробства НААН» на даний час рослини пшениці озимої оптимальних строків сівби перебувають наприкінці IV — на початку V етапу органогенезу (початок фази «трубкування»). Висота рослин 21–23 см, довжина конуса наростання — 2,0–2,2 мм. Стан посівів добрий.

Рослини тритикале озимого перебувають на V етапі органогенезу (фаза «вихід у трубку»). Висота рослин 19–23 см, довжина конуса наростання — 3,2–3,5 мм. Стан посівів добрий.

Рослини жита озимого перебувають наприкінці V — на початку VI етапу органогенезу (фаза «вихід у трубку»). Висота рослин 25–30 см, довжина конуса наростання — 4,8–5,0 мм. Стан посівів добрий.

Рослини ячменю озимого перебувають на V етапі органогенезу (фаза «вихід у трубку»). Висота рослин 17–19 см, довжина конуса наростання – 3,0–3,3 мм. Стан посівів добрий.

У ріпаку озимого відмічаються фази «стеблування» та «поява суцвіть».

«На сьогодні продовжується сівба ранніх зернових та зернобобових культур. На ранніх посівах ячменю ярого і гороху відмічається проростання зерна та сходи, але недостатнє теплозабезпечення дещо подовжує період появи сходів. Вологозабезпеченість орного шару ґрунту достатня. Разом з тим, умови для проведення сільськогосподарських робіт були малосприятливими через  дощі та перезволожений верхній шар ґрунту», — додали науковці.

Виконано за допомогою Disqus