Названо ключові складові нового законопроєкту «Про захист рослин»

27 квітня 2021 51 0
Названо ключові складові нового законопроєкту «Про захист рослин»
AgroPolit.com

Законопроєкт №4600 «Про захист рослин», який зареєстровано у парламенті, запроваджує нову європейську процедуру системи контролю у сфері захисту рослин. Про це розповів Дмитро Соломчук, народний депутат, член парламентського комітету з питань аграрної та земельної політики, в коментарі для AgroPolit.com.

За його словами, метою законопроєкту є створення нової системи контролю у сфері захисту рослин, яка б відповідала вимогам актів права ЄС, а саме Регламенту ЄС 2017/625. Також підкреслив, що запропонована у законопроєкті №4600 система контролю у сфері захисту рослин побудована за європейським зразком і абсолютно відрізняється від діючої наразі системи контролю, передбаченої Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Дмитро Соломчук детально пояснив, як законопроєктом №4600 «Про захист рослин» пропонується впроваджувати перевірки бізнесу.

«Законопроєктом передбачено, що періодичність документальних та фізичних перевірок визначатиметься компетентним органом на підставі ризикоорієнтованого підходу. Тобто правила контролю за бізнесом будуть встановлюватися виходячи із обсягів та кількості порушень на кордоні, що повною мірою відповідає європейському підходу. Відповідно до статті 84 законопроєкту позапланові заходи державного контролю здійснюватимуться у випадках, встановлених законодавством України, а саме з підстав, визначених статтею 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», — зазначив він.

Читати також: В Україні впроваджуються міжнародні підходи до здійснення фітосанітарних процедур

Експерт відзначив, що сам механізм проведення позапланового заходу буде відрізнятися від планового лише підставами, розповідає народний депутат, та визначатиметься центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері захисту рослин.

«У законопроєкті залишаються ті дозвільні документи, які передбачаються міжнародними зобов’язаннями України (фітосанітарний сертифікат та фітосанітарний сертифікат на реекспорт). Натомість скасовується карантинний сертифікат, який не відповідає європейському регулюванню. Законопроєктом запроваджується ліберальна європейська модель простежуваності — через паспорт рослини відповідно до Регламенту ЄС 2016/2031», — підсумував Дмитро Соломчук.

Читати за темою: В Україні відновили процедуру видачі дозволів на ввезення зразків ЗЗР

Виконано за допомогою Disqus