Портал геопросторових даних буде у повному вільному доступі з травня

30 квітня 2021 44 0
Портал геопросторових даних буде у повному вільному доступі з травня
Kurkul.com

Вчора, 29 квітня, Міністерство агрополітики та продовольства і Держгеокадастр презентували геопортал пілотного проєкту Національної інфраструктури геопросторових даних. Про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

«Сьогодні нарешті настав день, на який ми очікували понад 20 років. Ми презентуємо революційний прототип пілотного проєкту Національної інфраструктури геопросторових даних, над яким працювали останній рік. Це геопортал пілотного проєкту, який передбачає можливість повної інтеграції в онлайн режимі геопросторових даних про ресурси, зокрема землю, воду, ліс та інші природні ресурси, а також інфраструктуру, дані про інженерні мережі та дороги України. Наразі портал перебуває на стадії дослідної експлуатації», — зазначив Роман Лещенко, міністр агрополітики.

За його словами, унікальність системи Національної інфраструктури геопросторових даних полягає в тому, що всі дані, які будуть відображені в ній, не зібрані фізично, а інтегровані за допомогою сервісів у режимі онлайн. Наприклад, якщо у Львові будуть внесені зміни в містобудівну документацію чи оновлено місцеві ортофотоплани — це буде відображатися на Національному геопорталі.

Читати також: В Україні не залишилось вільної землі для безоплатної приватизації

Поки що в рамках пілоту доступ до сайту обмежено, а інформація доступна тільки для шести міст (Біла Церква, Житомир, Львів, Маріуполь, Миколаїв і Полтава), Харківської і Львівської областей та 75 громад з різних регіонів України.

Пілотний проєкт Національної інфраструктури геопросторових даних вже включає більше ніж 1000 наборів даних різного типу.

Функціонал геопорталу для широкого загалу буде оприлюднено під час «Змельного Форуму Україна 30», орієнтовно наприкінці травня, у разі збереження стабільної епідеміологічної ситуації.

Читати за темою: В Україні ухвалено законопроєкт про земельну децентралізацію

Виконано за допомогою Disqus