В Індії фермери вирощують лаванду замість кукурудзи

10 травня 2021 140 0
В Індії фермери вирощують лаванду замість кукурудзи
Kurkul.com

У 30 селах на горбистих схилах району Джамму Дода в Індії понад 200 фермерів перейшли від виробництва кукурудзи до виробництва лаванди, розпочавши «фіолетову революцію» в регіоні. Про це йдеться в Фермерському огляді світової преси на Kurkul.com.

Зазначається, що цього року с. Лероте здобуло сільськогосподарську славу, коли 43-річний фермер Бхарат Бхушан виграв престижну нагороду за інноваційне сільське господарство від Індійського інституту сільськогосподарських досліджень, який шукає шляхи подолання кліматичної кризи та її руйнівного впливу на агросектор. Лаванду, як посухостійку культуру, можна вирощувати на бідному ґрунті, вона любить багато сонця та потребує мало води.

«Я почав вирощувати лаванду у 2010 р., не вагаючись, завдяки заохоченню Індійського інституту інтегративної медицини Джамму. Її легко вирощувати й не потрібно багато зрошення. Як добрива я використовував простий коров’ячий гній», — розповів він.

Читати також: На Закарпатті виготовляють чай та джем із лаванди

За 2 роки він заробив у чотири рази більше, ніж на вирощуванні кукурудзи.

«Побачивши мій успіх, багато хто теж спробував, і зараз цим займаються багато фермерів у цій області. Я також заснував два розплідники для розмноження саджанців лаванди. Село стало центром виробництва лаванди», — каже фермер.

За його словами, для багатьох найкраще у вирощуванні лаванди те, що багатьом жінкам у селах, яким заборонено працювати поза домом, можна обробляти лаванду біля своїх будинків, оскільки це вигідно і зробило їх самостійними.

Легка у вирощуванні лаванда робить її популярною серед фермерів. Дохід, отриманий від вирощування, набагато кращий за вирощування таких культур, як кукурудза. З одного гектара землі можна отримати від 30 до 45 л лавандової олії, яка має великий попит, як основна ароматична олія.

«Багато фермерів у Кашмірі починають вирощувати урожай, часто вирощуючи його поряд із яблуневими садами. Нещодавно CSIR оголосив про розширення місії «Аромат», у запуску якого взяли участь фермери з інших північних штатів, таких як Уттаракханд, Нагаленд та Ассам, тому фіолетові поля можуть незабаром стати звичним видовищем по всій Індії», — зазначає видання.

Читати за темою: Дунайський аграрій вирощуватиме органічну лаванду

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою