Ціни на батат цьогоріч будуть на рівні 70-80 грн/кг — фермер

5 травня 2021 91 0
Ціни на батат цьогоріч будуть на рівні 70-80 грн/кг — фермер
google.com

Колишній учасник АТО Іван Павліш з Львівщини цьогоріч вдруге висадив плантація батату. Прогнозує що ціни на культуру коливатимуться від 70 до 80 грн/кг. Про це інформує zahid.espreso.

Фермер-одноосібник розповів, що не планував працювати на землі, поки не отримав 2 га. Згодом придбав ще ділянку. Розпочав із вирощування сої та пшениці. Першу пробну ділянку батату фермер заклав на 0,25 га.

«Виявилось, що культура цілком придатна для вирощування у нас», — зазначив аграрій.

За його словами, для того, аби дозріти, батату потрібно 90 сонячних днів. Ґрунти теж підходять. Хоча батат часто називають солодкою картоплею, вирощувати його трохи складніше. Якщо картоплю можна просто закопати в землю і восени викопати цілий кущ, то для батату  треба спочатку проростити саджанець, а уже потім висаджувати на поле.

Зараз Іван Павліш уже заклав у парнику бульбини на пророщування, а висаджуватиме у відкритий ґрунт наприкінці травня.

Читати за темою: На Херсонщині висадили плантацію артишоків

Іван Павліш зізнається, що торік наробив чимало помилок, тож цього року уже очікує кращий урожай.

«Основний сорт, на який я робив ставку, не зійшов узагалі. Натомість ті сорти, на які я не розраховував, непогано вродили.  Я зібрав близько 500 кг батату. Жодних домовленостей з ресторанами не укладав, бо взагалі не був упевнений, що з цього щось вийде. Потім я написав лише один допис у Facebook, –  і за два дні розкупили увесь батат. Купували вегетаріанці, спортсмени, молоді батьки, які хочуть для дітей щось смачніше і корисніше», — розповів Іван Павліш.

Цього року фермер планує збільшити ділянку для батату до 0,4 га. Уже має попередні домовленості про продаж з гуртовим ринком «Шувар».

«Торік я продавав по 60 грн за кг. Цього року, мабуть, буде трохи дорожче, бо подорожчало пальне і оплата праці. Ціна буде десь 70-80 грн за кг. Але це все одно дешевше, ніж імпортний. Китайський батат в «Ашані» коштує гривень 110-120 за кг, наш буде все одно дешевший», — зазначив Іван Павліш.

Виконано за допомогою Disqus