Експерти радять не поспішати із продажем землі після запуску ринку

6 травня 2021 147 0
Експерти радять не поспішати із продажем землі після запуску ринку

Експерти радять українцям не поспішати з продажем ділянок — в умовах вільного ринку ціни підвищуються поступово. Повідомляє Сьогодні.

Нагадаємо, в Україні з 1 липня планують відкрити ринок землі — парламент напередодні прийняв один з останніх законопроєктів, необхідних для фіналу земельної реформи.

Як зазначається, наразі вартість одного гектара землі в Україні оцінюють в 30 тис. грн.

«Але ціни можуть помітно зрости після відкриття ринку — поступово до €10-15 тис. за гектар, як у наших найближчих сусідів», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що з кожним роком, як видно на прикладі європейських країн, земельні ділянки ростуть в ціні. У Німеччині подекуди гектар коштує €50-60 тис. — такі ціни склалися за роки ринкових відносин.

Тому фахівці не радять українцям позбуватися від ділянок (через договори оренди або інші схеми) до липня, а також просять не поспішати з продажем і після відкриття ринку землі.

«Основний процес, який буде у 2021 році, — це легалізація відносин, які формувалися десятки років мораторію. Якщо землю взяли в оренду на 50 років, то це припинення договору оренди та укладення договору купівлі-продажу, де вказують вартість не менше нормативно-грошової оцінки землі», — розповів міністр аграрної політики Роман Лещенко.

Читайте також: Правове регулювання відносин щодо консолідації земель в Україні удосконалять

Виконано за допомогою Disqus