Виробництво спаржі в Україні до 2025 року зросте на 5% — фермерка

6 травня 2021 75 0
Виробництво спаржі в Україні до 2025 року зросте на 5% — фермерка
pixabay.com

Експерти прогнозують зростання виробництва спаржі приблизно на 5% до 2025 року. Про це розповіла співзасновниця компанії «Агро-Фокус» Лариси Боден на uhbdp.

«Ще п'ять років тому ми продавали аспарагус, вирощений на 5 гектарах, і нам здавалося, які ми молодці. Зараз ми продаємо з 50 гектарів і в цьому році досаджуємо ще 8 гектарів. Я знаю, що в Україні ще є близько десятка виробників, які мають від 10 до 30 гектарів під аспарагусом. Якщо п'ять років тому в Україні за сезон вирощували 100 тонн в кращому випадку, а то й менше, то зараз близько 500 тонн. Обсяги ростуть, тому що всі бачать привабливу ціну на полиці», — зазначила фермерка.

За її словами, ринок розвивається, він буде рости, і сприяє цьому зростання світового ринку аспарагуса.

«Прогнозую зростання виробництва спаржі приблизно на 5% до 2025 року. Ми знаємо, що світові тенденції — це здоровий спосіб життя. Люди подорожують, люди пробують нову їжу, це сприяє популярності спаржі. Аспарагус - один з унікальних овочів. Номер один за вмістом антиоксидантів, серед лідерів за харчовою цінністю продукту. Він займає 6-е місце серед 42 овочів і фруктів в класифікації за харчовою цінністю. У нього дуже багато цікавих параметрів, завдяки яким він буде розвиватися. І я не бачу причин, чому ні. А Україна, яка дивиться на Європу та йде туди величезними кроками, впевнена, не відставатиме жодним чином. Це якщо про цей ринок. На сьогоднішній момент 90% аспарагуса, який вирощується в Україні, вирощують з розсади, яка завозиться з Європи. Але вже з'являються виробники, які намагаються вирощувати посадковий матеріал в Україні», — зазначила Лариса Боден.

За її словами, наразі в Україні під спаржею від 250 до 300 га.

Читайте також: На Херсонщині висадили плантацію артишоків

Виконано за допомогою Disqus