У Житомирі вирощуватимуть енергетичні рослини на забруднених пестицидами землях

10 травня 2021 86 0
У Житомирі вирощуватимуть енергетичні рослини на забруднених пестицидами землях
depositphotos.com

У Житомирі Поліський національний університет у межах реалізації гранту заклав дослідні ділянки енергетичних рослин на землях, забруднених пестицидами та паливно-мастильними матеріалами. Про це повідомляє Укрінформ.

«Ми розпочали польові роботи в межах грантового проєкту «Contaminated Land Remediation Through Energy Crops for Soil Improvement to Liquid Biofuel Strategies (CERESiS)», де Поліський національний університет є виконавцем у розділі «Дослідження вирощування Miscanthus giganteus та Phalaris arundinacea на забруднених землях». Зокрема, на дослідному полі університету відведено ділянку площею 0,7 га, яку розділили на 4 частини для вирощування міскантусу гігантського та очеретянки звичайної», — розповіла Людмила Романчук, керівник проєкту, проректор з наукової роботи та інноваційного розвитку Поліського національного університету.

За її словами, ділянки міскантусу гігантського та очеретянки звичайної заклали на землях, забруднених органічними пестицидами та паливно-мастильними матеріалами. Із дослідної ділянки відібрали зразки ґрунту для визначення рівня вмісту в ньому важких металів, пестицидів і гербіцидів, аби дослідити, як вони впливають на енергетичні рослини.

Керівник проєкту зазначає, що якщо рослини вбиратимуть в себе з ґрунту значну кількість шкідливих речовин, їх можуть використовувати для фітореабілітації таких земель. Натомість коли дослідження покажуть незначні дози пестицидів та паливно-мастильних матеріалів, міскантус гігантський та очеретянку звичайну, вирощені в таких умовах, зможуть переробляти для різних потреб.

Повідомляється, що університет реалізуватиме проєкт упродовж 2,5 років.

Читати також: В Україні покращать умови для вирощування енергетичних рослин

Виконано за допомогою Disqus