Експерт розповів про ефективність застосування інсектицидів проти капустяної молі у посівах ріпаку

16 травня 2021 103 0
Експерт розповів про ефективність застосування інсектицидів проти капустяної молі у посівах ріпаку
Kurkul.com

Капустяна міль в останні роки стає досить великою проблемою для адже цей шкідник охоче харчується рослинами ріпаку. Особливо шкідлива капустяна міль у зонах Степу та Лісостепу. Про це йдеться у матеріалі «Капустяна міль у посівах ріпаку: біологічні особливості, захист, ефективність інсектицидів» на Superagronom.com.

Капустяна міль — (Plutella maculipennis Curt.) належить до родини серпокрилі молі (Plutellidae). Зона її високої  шкідливості охоплює лісостепову й степову зони. Пошкоджує ріпак, гірчицю, капусту білокачанну й цвітну, турнепс,  редис, редьку, брукву, хрін, рідше інші капустяні. Через пошкодження капустяною міллю центральних розеток молодих рослин спостерігається їх загибель. 

Як зазначив Максим Яновський, керівник відділу маркетингу компанії FMC, найбільшою помилкою агрономів є відсутність моніторингу появи шкідника, адже дуже важливим є його ідентифікація на ранніх етапах розвитку, у період масової яйцекладки — появи гусениць.

«Тоді контроль цього небезпечного фітофага є найбільш ефективним без можливих пошкоджень культури шкідником. Адже після виходу з яєць гусениці розвиваються і прогризають епідерміс. Під ним вигризають тканини, утворюючи «міни», пошкоджуючи вегетативну частину культури і знижують таким чином її врожайність», — зазначає фахівець.

Експерт додає, що поширення синтетичних інсектицидів для контролю цього небезпечного шкідника призвело до резистентності у великої кількості хімічних продуктів. Ось чому дуже важливо робити чергування інсектицидів з різних груп та різним механізмом дії, а також, крім того, застосовувати різні агротехнічні та біологічні методи контролю їх чисельності та дотримуватися сівозміни.

«Найбільш чисельними за використанням для захисту від шкідника були і залишаються  інсектициди фосфорорганічної та піретроїдної груп, такі  наприклад, як Данадим® Мікс, Данадим® Стабільний, Вантекс®. В місцях, де капустяні культури вирощуються постійно без дотримання сівозміни, резистентність до продуктів може швидко з’явитися. Ось чому важливо робити чергування і застосовувати продукти з різних хімічних груп, зокрема антраніламіди. Яскравим представником такої групи є найпопулярніший інсектицид у світі Кораген®. Завдяки своїм високим трансламінарним та локально-системним властивостям, інсектицид проникає у місця, де знаходиться шкідник і миттєва призупиняє його розвиток. Кораген® працює проти всіх стадій розвитку шкідника та забезпечує довготривалий захист культури від лускокрилих шкідників і зокрема капустяної молі. Найкращим періодом його застосування є період фази масової яйцекладки — поява гусениць шкідника. Вже весною 2021 року, компанія FMC офіційно отримає розширення реєстрації продукту Кораген®  для його застосування в посівах ріпаку», — розповів керівник відділу маркетингу компанії FMC.

Виконано за допомогою Disqus