В Україні реалізовується лише 54% потенціалу продуктивності корови — експерт

22 січня 2016 30 0
У тваринництві потрібно робити ставку на генетику
Кurkul.comУ тваринництві потрібно робити ставку на генетику

Для розвитку тваринництва необхідно працювати у напрямку генетики, про це Аgrotimes сказала президент асоціації тваринників України Ірина Паламар.

За її словами, результатом екстенсивного ведення скотарства старими методами є низький рівень реалізації продуктивного потенціалу тварин. Наприклад, за таким показником продуктивності тварин як річний надій молока на корову, ми поки що реалізуємо лише 54% від потенціалу. А приріст живої маси молодняку ВРХ на вирощуванні та відгодівлі знаходиться у межах 60% від максимально можливого.

«На сьогодні одним із актуальних напрямів розвитку тваринництва є збільшення поголів’я ВРХ та виробництва м'ясо-молочної продукції. А це, в свою чергу, можливе за рахунок підвищення ступеню реалізації генетичного потенціалу тварин», — сказала вона.

На думку Ірини Паламар, уже сьогодні необхідно упроваджувати використання конкурентоздатних порід ВРХ, а також сучасну систему селекційно-племінної роботи з ними, яка була б спрямована на підвищення генетичного потенціалу молочної продуктивності: до 9-10 тис. кг молока від корови за рік, середньодобового приросту молодняку ВРХ молочних порід — до 900-1000 г і м’ясних – до 1300-1500 г.

«Важливим є і залучення біотехнологій репродукції, які б забезпечували вихід телят на рівні 85-87 голів/на 100 корів на рік, селективних технологій сперми для одержання 95-97% приплоду запланованої статі, ембріотрансферу для племінного поголів’я», — додала експерт.

Виконано за допомогою Disqus