В Україні погодні умови травня сприяли розвитку ранніх зернових — експерти

27 травня 2021 63 0
В Україні погодні умови травня сприяли розвитку ранніх зернових — експерти
depositphotos.com

Протягом другої декади травня агрометеорологічні умови були сприятливими для росту і розвитку ранніх зернових культур. Про це свідчать дані Укргідрометцентру, інформує Latifundist.com.

Відзначається, що дощі підтримували достатнє зволоження ґрунту під усіма сільськогосподарськими культурами.

«В цілому, попри невисокі температури повітря у квітні та травні, формування колоса на більшості площ озимих культур розпочалося в терміни близькі до середніх багаторічних. Стан озимих культур залишалося переважно хорошим», — відзначають експерти.

Згідно з повідомленням, прохолодна погода і повільне накопичення ефективного тепла були малоприємними для теплолюбних культур, початковий розвиток яких відбувався повільно. У районах, де були сильні дощі, верхні шари ґрунту стали перезволоженими, що стримувало сходи пізніх культур, зокрема гречки. У східній частині України, де в другій половині декади температура повітря була вищою за норму, умови для теплолюбних культур складалися добре, початкові фази розвитку були близькими до звичайних термінів.

Читати також: Оприлюднено аналітичну довідку щодо стану посівів та поширення шкідників

«В цілому в країні рівень вологозабезпечення метрового шару ґрунту під ранніми зерновими залишається одним із кращих за останні кілька років», — зазначили в Укргідрометцентрі.

Також протягом декади у ярих ячменю і пшениці на більшості площ відзначалося кущіння та утворення нижнього вузла соломини, на пізніх посівах — листоутворення. Стан посівів переважно добрий і задовільний. У деяких південних районах через брак продуктивної вологи в ґрунті зазначалося пожовтіння листя, місцями в центральних областях — ураження посівів шкідниками.

Згідно з повідомленням, у кукурудзи в залежності від строків сівби тривало проростання зерна і утворення сходів, почалося листоутворення (третій, місцями п'ятий лист), подекуди ще тривав посів.

Читати за темою: Фахівці розповіли, як боротися із бур’янами у посівах кукурудзи

«У сої в залежності від строків сівби зазначалося освіту сходів і поява листя, подекуди тривав посів. У цукрових буряках відзначалися сходи і поява листя. У соняшнику на багатьох площах утворилася друга пара листків, на окремих площах тривав посів та утворення сходів», — прокоментували аналітики.

Крім того, протягом декади тривав посів гречки. На раніше засіяних площах у неї спостерігалися сходи. У гороху зазначалося лістоутворення, на ранніх посівах — поява суцвіть.

Згідно з повідомленням, стан посівів сільгоспкультур оцінюється переважно як добрий та задовільний.

Нагадаємо, на офіційному сайті президента України зареєстровано петицію № 22/117300-еп щодо присвоєння Анатолію Кобзаренку звання Героя України посмертно за вклад у розвиток АПК.

Підписати петицію.

Ознайомитись із інструкцією щодо заповнення петиції можна за посиланням.

Виконано за допомогою Disqus