За мінімального обробітку ґрунту вплив на клімат зменшується втричі

3 червня 2021 61 0
За мінімального обробітку ґрунту вплив на клімат зменшується втричі
Kurkul.com

На сільське господарство припадає 26% усіх викидів парникових газів. Про це йдеться в «Фермерському огляді світової преси» на Kurkul.com.

«Трактори, що працюють на дизелі, вивільняють вуглекислий газ (CO₂), добрива, що вносяться на полях, утворюють закис азоту. А велика рогата худоба виробляє метан з мікробів у кишківнику. Навіть обробіток ґрунту вивільняє вуглець, секвестрований у ґрунті, що дозволяє мікробам перетворити його на CO₂», — зазначається у матеріалі. 

У нещодавно опублікованих дослідженнях ферм у Великобританії виявили, що альтернативний підхід, який передбачає розміщення насіння в окремих отворах в землі, може зменшити викиди парникових газів від рослинництва майже на третину і збільшити кількість вуглецю в ґрунті, у порівнянні зі звичайними методами, коли фермери використовують різноманітну техніку для обробки, боронування, сівби.

Класичний обробіток ґрунту створює великі повітряні «кишені», що змушує мікроби перетворювати вуглець у ґрунті на CO₂. Більшість цих «кишень» були створені через знищення дощових черв’яків та коріння.

Читати за темою: Через складні погодні умови фермери вдосконалюють технології вирощування

Господарства, які застосовували технологію no-till, накопичували в ґрунті з часом більше вуглецю, і чим довше ґрунти були без обробітку, тим більше зберігалося в них вуглецю.

Дослідження показали, що на no-till ділянках на 30% нижчі викиди, причому найбільші скорочення спостерігались у фермерських господарствах, які найдовше використовували цю технологію — близько 15 років.

Окрім цього, no-till має й інші переваги для фермерів, оскільки така підготовка ґрунту дозволяє суттєво зменшити кількість техніки і витрати.

Попри ці переваги, фермери у Великобританії та Європі не поспішають масово застосовувати таку технологію. Нещодавнє опитування показало, що сьогодні таким чином обробляють лише 7% земель в Англії. Багато хто побоюється, що зміна технології призведе до зниження врожайності у порівнянні з давно випробуваними методами. Хоча дослідження не виявляють значних відмінностей у врожайності в перші 10 років після переходу на no-till.

Якщо уряди країн Європи зможуть стимулювати фермерів перейти на сільськогосподарське виробництво з мінімальним обробітком ґрунту, земля матиме можливість відновити свої природні функції і заблокувати вуглець на десятки років.

Виконано за допомогою Disqus