Кабмін дозволив АЗС піднімати ціни на пальне

3 червня 2021 153 0
Кабмін дозволив АЗС піднімати ціни на пальне
Depositphotos

Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови, яка регулює граничну ціну на бензин та дизельне пальне, шляхом внесення змін до розрахунків їхньої середньої вартості.

Рішення було ухвалено на засіданні уряду вчора, 2 червня.

Згідно з пояснювальною запискою, затверджуються зміни до постанови №1236 від 9 грудня 2020 р., яку постановою від 14 травня 2021 р. доповнено пунктом, згідно з яким Кабмін встановив на період дії карантину граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного пального не вище 7 грн/літр і бензину — не вище 5 грн/літр.

Згідно з пропонованими змінами до цього пункту, середню вартість дизпального (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm) визначає Мінекономіки на підставі розрахунків НАК «Нафтогаз України», здійснених на основі даних Platts CIF NWE за попередню декаду, сум митних платежів (акцизний податок і ПДВ) і офіційного курсу валют від НБУ плюс витрати розміром $27/т.

Нагадаємо, 14 травня Кабінет Міністрів ухвалив постанову, якою запровадив граничні торговельні надбавки (націнки) на пальне на період дії карантину.

Гранична торгівельна надбавка нараховується до середньої вартості пального, яка визначається на підставі даних міжнародного інформаційного агентства Platts CIF NWE за попередню декаду з урахуванням акцизу та податку на додану вартість.

Граничний рівень торгівельної надбавки встановлено у таких розмірах: не більше 7 грн (включаючи ПДВ) на 1 літр для дизельного палива та не більше 5 грн (включаючи ПДВ) на 1 літр для автомобільних бензинів.

Читати за темою: Україна скоротила імпорт дизельного пального на 12%

Такі максимальні торгівельні надбавки запропоновані на підставі проведеного аналізу маржинальності роздрібного продажу пального, виходячи з даних міжнародних інформаційних агентств про вартість пального на європейських біржах, відкритих статистичних даних та відкритих даних українських інформаційних агенцій щодо роздрібної вартості пального за останні 3 роки.

Інформація про середню вартість 1 літра дизельного пального та бензинів автомобільних оприлюднюється на офіційному сайті Мінекономіки щомісяця до 3, 13 і 23 числа.

Виконано за допомогою Disqus