Умовна прибутковість виробництва молока стала найнижчою за 5 років

9 червня 2021 38 0
Умовна прибутковість виробництва молока стала найнижчою за 5 років
pexels.com

В травні індекс умовної прибутковості виробництва молока знизився на 6,6%. Про це повідомив Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), на своїй сторінці у Facebook.

«В травні 2021 р. індекс умовної прибутковості виробництва молока знову впав. І знову ціни на молоко не причому. Ціни на молоко не змінилися, не зважаючи на те, що на дворі був травень і сезон великого молока. Тому знову в гру вступили корми, і знизили радикально прибутковість тих, хто професійно виробляє молоко», — написав він.

За словами економіста, УМІ в травні 2021 р. впав абсолютно пропорційно тому, що зросла вартість кормового раціону, в той час, як ціни на молоко ґатунку екстра лишилися стабільними.

«В кормах найбільше подорожчав соняшниковий шрот — майже на 12%, але крім нього подорожчали абсолютно всі компоненти також», — підкреслює Андрій Ярмак.

Читати за темою: У травні відкрилося 8 нових сімейних молочних ферм

Крім того, УМІ березня 2021 був найнижчим з 2016 р. Перші п’ять місяців року були другими найменш прибутковими в історії підрахунку УМІ сезонів — гірше було лише в кризовому 2015 році. Минулого року, наприклад, за цей самий період прибуток професійних виробників молока був на 49% вищим.

«Перші п’ять місяців 2021 р/ принесли нашим виробникам на 23% менше прибутків порівняно до середнього показника за цей самий період попередніх 5 років. В червні, як правило, УМІ залишається максимально стабільним, бо попит і пропозиція молока врівноважуються. Світовий ринок зараз падає, переважно в категорії жирів, але індекс ФАО за травень, навпаки, навіть зріс. Тому очікуємо відносну стабільність в червні, якщо не буде катаклізмів», — підсумував експерт.

 Читати також: Україна хоче припинити імпорт молочної продукції

Виконано за допомогою Disqus