Вищий антикорупційний суд завершує розгляд кримінальної справи щодо Валерія Томіленка

14 червня 2021 71 0
Вищий антикорупційний суд завершує розгляд кримінальної справи щодо Валерія Томіленка

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) України завершує розгляд кримінальної справи щодо колишнього в.о. голови ДПЗКУ Валерія Томіленка, яка може стати тестом на компетентність для створених державних антикорупційних установ — НАБУ і САП. Про це йдеться у матеріалі «Відмовчатися про держгарантії в $1,5 млрд неможливо. Валерій Томіленко» на Latifundist.com.

За словами Валерія Томіленка, справа почалася в наприкінці 2015 р. і триває вже понад 5 років. У цій справі він проходив спочатку свідком, потім підозрюваним і врешті-решт обвинуваченим, при тому, що слідству точно відомо про суто господарський характер справи.

«Разом з адвокатами я пояснював НАБУ, що справа ця суто господарська і варто взяти до уваги факт його розгляду в Господарському суді Київської області, а натомість сконцентруватися на інших задокументованих нами факти правопорушень на сотні мільйонів доларів в ДПЗКУ. Втім, детективи НАБУ не хотіли нічого слухати і продовжували шукати чорного кота в темній кімнаті, в якій його ніколи не було», — пояснив співрозмовник.

Він додав, що Печерський, Києво-Святошинський суди з різних причин відмовляли у розгляді, мотивуючи своє рішення тим, що це справа НАБУ, і за законом його має розслідувати Вищий антикорупційний суд, який заробив лише з кінця 2019 р.

«За півтора року роботи антикорупційного суду ми нарешті отримали можливість почати розгляд справи по суті. Зараз справа активно розглядається, тому сподіваємося завершити його слухання в першій інстанції вже в серпні-вересні 2021 р.», — зазначив Валерій Томіленко.

Згідно з матеріалом, розгляд справи Вищим антикорупційним судом стане свого роду тестом на прозорість реформування антикорупційної вертикалі в Україні.

«Всі, хто приходять в управління державними компаніями в Україні, на жаль, дотепер сприймаються як корупціонери. Навіть коли ти маєш за плечима бездоганну професійну репутацію, профільну українську та міжнародну освіту, роки роботи на зерновому ринку країни, все одно перше, що ти чуєш: «Прийшов красти». Але часи змінюються, приходять люди з іншими життєвими переконаннями і змінюють державні компанії і сама держава на краще. Однак це поки не кейс ДПЗКУ», — пояснив колишній в.о. голови правління ДПЗКУ.

Нагадаємо, що після відходу Валерія Томіленко з посади проти нього з подачі МВС новостворене НАБУ відкрило кримінальну справу за двома контрактами купівлі-продажу зерна кукурудзи майбутнього врожаю, звинувативши його в змові і привласненні державних коштів разом з двома директорами елеваторів, що були продавцями зерна.

Сам Валерій Томіленко своєї провини не визнає і зазначає, що це результат того, що він і його команда викрили та передали в правоохоронні органи документи про корупційні злочини всередині ДПЗКУ на суму понад $200 млн

Наразі його справа з кінця 2019 р. розглядається Вищим антикорупційним судом.

Виконано за допомогою Disqus