Валовий збір гречки скоротився наполовину

25 січня 2016 92 0
Виробництво гречки в Україні скорочується
newizmailovo.ruВиробництво гречки в Україні скорочується

Виробництво гречки в Україні скорочується, заявила провідний експерт зернового ринку Єлизавета Малишко, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

За її словами, хоч посівна площа у 2015 р. приблизно відповідає торішній, валовий збір буде трохи нижчим за рахунок меншої врожайності.

«В Україні зібрано 140 тис. т гречки з 93% запланованих площ. З урахуванням цього, можна припустити, що, за підсумками збирання, валовий збір складе 150 тис. т. Таким чином, валовий збір за останні 4 роки скоротився майже наполовину», — зазначила вона.

Також додала, що менше Україна збирала тільки одного разу — у 2010 р., коли у результаті погодних умов урожайність впала до 0,67 т/га. 2010 р. характеризувався таким різким зльотом цін на гречку, що інерції потім вистачило на істотне зростання посівних площ у наступні два роки.

«Внутрішнє споживання гречки також схильне до тенденції зниження. Після зльоту у 2010 р. ціни гречаної крупи, звичайно, знизилися, але все ж залишаються досить високими, що стримує попит на цей товар. Нині ціна на зерно гречки перевищує $600/т у порівнянні з $330/т на початку минулого року», — повідомила експерт.

Єлизавета Малишко додала, що з урахуванням цього фактора, а також скорочення чисельності населення країни, продовольче споживання поступово скоротилося з 185 тис. т у 2011 р. до 140-150 тис. т у 2015 р. Таким чином, валового збору гречки буде достатньо для внутрішнього споживання на харчові цілі.

Виконано за допомогою Disqus