Аграрії Одещини через дощі не можуть розпочати жнива

17 червня 2021 753 0
Аграрії Одещини через дощі не можуть розпочати жнива
Kurkul.com

В Одеській обл. аграрії не можуть розпочати збиральну кампанію ранніх зернових через погані погодні умови, зокрема тривалі дощі. Повідомляє Latifundist.com

«З початку місяця випало понад 150 мм опадів — це майже піврічна норма для нашого регіону. Ячмінь технологічно готовий, але йому не вистачає сонця, щоб висохнути. Збиральна кампанія вже затрималася через холодну весну десь на 2 тижні. Раніше 20-25 червня стартувала збиральна, а тепер точно будемо з 1 липня починати», — розповів директор господарства «Вікторія» Віктор Кожухаренко

На його думку, на Півночі України ситуація зі збиральною кампанією не так критична, як на Півдні, тому що там вона зазвичай розпочинається на тиждень пізніше.

«На Півночі було на 30% менше дощів, ніж на Півдні. Якщо подивитися на карті, то циклон стоїть над Одеською, Херсонською та Миколаївською областями, Мелітополем», — додав Віктор Кожухаренко.

Читайте також: Україні не загрожує посуха — Адаменко

Директор підприємства «Бессарабія Агро» Андрій Крамаренко також розповів, що з початку місяця в Бессарабії випало 130 мм опадів, а прогнозується ще 60 мм.

«З крайності в крайність — минулий рік посуха, а зараз зливи. Збиральна кампанія ранніх зернових теоретично вже мала починатися. Ми комбайни контрактували на 15 червня, а там, як зазвичай, по готовності стартували. Але сьогодні їздив по полях — посіви жовто-зелені, десь повилягали. Крім того, розвиваються хвороби, зайти неможливо», — підкреслив він.

На думку Андрія Крамаренка, вилягло близько 10% посівів ячменю і пшениці. При цьому обприскувачі не можуть зайти в такі посіви, і хвороби продовжують розвиватися.

«Прогнозують ще 10 днів дощів, і як раз повинні початися жнива. Якщо не стартують — може початися осипання», — резюмував аграрій.

Нагадаємо, цьогорічні жнива на Херсонщині планують почати 5-10 липня.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою