Аграрний комітет ініціює прийняття альтернативного законопроєкту щодо податкових змін

30 червня 2021 160 0
Аграрний комітет ініціює прийняття альтернативного законопроєкту щодо податкових змін

Аграрний комітет обговорив урядову ініціативу, яка стосується внесення змін до Податкового кодексу щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень — законопроєкт 5600 і запропонував Раді проголосувати за альтернативний. Про це заявив секретар комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, інформує AgroPolit.com.

За його словами, аграрні депутати не підтримують дискримінаційні норми для АПК, закладені в 5600 і натомість пропонують альтернативний проєкт 5600-4 (із пропозиціями, викладеними в проєктах 5600-2 і 5600-6).

За словами Івана Чайківського, серед мінусів законопроєкту 5600 аграрії виділяють наступні:

встановлюється мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) в рік з 1 га с/г землі, що у власності чи користуванні, в розмірі 5% від нормативної грошової оцінки (НГО), що перевищує середні по Україні показники суми сплачених податків легальних с/г виробників (до 4% НГО);

встановлюється пільга для фіз. осіб, в яких менш як 0,5 га с/г землі. Але норма виписана таким чином, що якщо у фіз. особи більше 0,5 га, то з розрахунку МПЗ 0,5 га не віднімається. Наприклад, якщо в фізичної особи 0,51 га, то МПЗ застосовується до усіх 0,51 га, а не до 0,01 га;

в енергетичній сфері скасування пільг з акцизного податку для «зеленої» електричної енергії; протиставляє Україну Зеленому курсу Європи та відштовхує інвесторів через невизначений тариф на електроенергію.

Законопроєкт 5600 містить ряд ініціатив, які дискримінують платників податків відносно контролюючого органу. Наприклад, документом передбачено виключення птахівників з 4 групи платників податків.

Читайте також: В Україні потрібно вирівняти податкове навантаження на аграріїв — Сольський

Як заявив Іван Чайківський, птахівництво — це частина агросектору України, тому ініціатива законотворців виключити з рядів платників єдиного податку 4 групи птахівників, — нікому не зрозуміла.

На його думку, питання з оподаткуванням можна вирішити досить просто: запровадити єдиний податок на 1 гектар сільськогосподарської землі.

Законопроєктом 5600 уряд вкотре пробує збільшити/перерозподілити/навантажити когось на додаткові податки.

«Стосується це і сільгосптоваровиробників. Хоча самі аграрії вже роками відстоюють просту позицію: запровадьте податок на 1 га з фіксованою сумою сплати і це полегшить життя та обрахунок як громадам, так і самим фермерам», — впевнений Іван Чайківський.

Своєю чергу, альтернативним законопроєктом №5600-4 пропонується наступне:

  • встановити МПЗ в розмірі 4% від НГО. Для ФОП — платників єдиного податку четвертої групи (сімейні фермерські господарства до 2 га) — 2% НГО;
  • звільнити від МПЗ 0,5 гектара, які перебувають в користуванні будь-якої фізичної особи;
  • акциз на енергетику з відновлювальних джерел не вводиться;
  • дозволити виробникам «зеленої» електроенергії виключати з прибутку нараховані, але не отримані кошти за поставку електроенергії, до моменту їх фактичної оплати;
  • вирівняти податкового навантаження для всіх землекористувачів.
Виконано за допомогою Disqus