Стало відомо, чи загрожує ринок землі створенням «феодальних князівств»

30 червня 2021 598 0
Стало відомо, чи загрожує ринок землі створенням «феодальних князівств»

Ринок землі та земельна реформа в Україні стартують з 1 липня 2021 р.  —  вступає в дію закон №552-IX про обіг земель сільськогосподарського призначення. Однак найбільшим побоюванням українців залишається концентрація земель в одних руках. Про це розповів заступник голови «Центру розвитку земельних правовідносин в Україні» Анатолій Шумський у матеріалі «Чи загрожує ринок землі створенням «феодальних князівств», або поля маркіза де Карабаса» на AgroPolit.com.

«Чи запропонований урядом механізм контролю за концентрацією сільськогосподарських земель та чи виростуть «феодальні князівства» в умовах вільного ринку землі? Це одні з головних побоювань, які висловлювали українці напередодні запровадження ринку землі. Повторю його ще раз — внаслідок некерованого накопичення земельних ресурсів будуть створені удільні князівства, контрольовані однією людиною або обмеженою групою осіб», — повідомив експерт.

За його словами, в умовах формування таких теоретичних латифундій у масштабі ОТГ або навіть району може скластися ситуація, за якої по більшості ключових питань не буде альтернатив, а система стримувань і противаг не працюватиме.

«Відповіддю на ці побоювання, а також заходом забезпечення економічної конкурентності стало запровадження обмежень на концентрацію землі в одних руках, яке на першому етапі становитиме лише 100 га. Це понад консервативний ліміт, більш жорсткий, ніж у більшості країн Євросоюзу, але ця перестраховка — невелика ціна за спокій людей і соціальну стабільність. Але найсуворіший, нехай навіть законодавчо закріплений параметр має все ж таки теоретичний характер. Важливіше, чи буде він дотриманий на практиці, точніше — чи все зробив законодавець, щоб унеможливити його порушення», — додав Анатолій Шумський.

Читайте також:

Виконано за допомогою Disqus