Фахівець порадив препарати для захисту ріпаку незадовго до збору врожаю

6 липня 2021 632 0
Фахівець порадив препарати для захисту ріпаку незадовго до збору врожаю

Щоб досягти запланованих об’ємів і якості врожаю ріпаку необхідні інсектицидний захист та живлення мінеральними добривами. Умови й норми внесення мінерального живлення — архіважливі фактори для здоров’я рослини. Проте і якість насіння ріпаку повинна відповідати міжнародним стандартам. Про це розповів Сергій Уваров, менеджер з розвитку агротехнологій в східному регіоні компанії LNZ Group у матеріалі «Не погоріти на продажу: експортні вимоги до ріпаку» на Kurkul.com.

За словами фахівця, одним із способів розв'язання проблеми є використання сучасних препаратів, що не чинять шкоду довкіллю. Інсектициди повинні мати мінімальний вплив на корисну ентомофауну, бути безпечними для людей та не накопичуватись у кінцевій продукції. 

«У випадку ураження посівів ріпаку шкідниками незадовго до збирання врожаю необхідно використовувати препарати з коротким періодом розпаду діючої речовини. Компанія LNZ Group в своєму портфоліо має декілька генеричних інсектицидів бренду DEFENDA проти широкого спектру шкідників, які можна застосовувати до фази наливу зерна (ВВСН 75-89)», — зазначив Сергій Уваров. 

Зокрема, за його словами, це системні інсектициди контактно-шлункової дії класу неонікотиноїди, які відносяться до ІІІ класу небезпечності: Атік (ацетаміприд, 200 г/кг), препаративна форма якого — водорозчинний порошок, та Синерид (тіаклоприд, 240 г/л) — олійна дисперсія.

Читайте також: 3 правила гарного врожаю — ріпакові секрети компанії «НІБУЛОН» 

Діюча речовина препарату Атік викликає у шкідників надмірне збудження нервових клітин, порушуючи нормальну провідність нервового імпульсу, що в результаті призводить до паралічу та подальшої загибелі. Після контакту з діючою речовиною Синериду, яка акропетально пересувається по рослині та має трансламінарну дію, у комах відбувається безперервне збудження нервової системи та проявляється так званий «нокаут-ефект» — вони припиняють живитися і через короткий проміжок часу гинуть.

Також експерт розповів, як впливає період розпаду препарату до безпечних компонентів на вміст залишків пестицидів у зерні.

«Для уникнення накопичення залишків пестицидів у зерні ріпаку при виборі препарату, нарівні з дотриманням регламенту застосування, необхідно враховувати період розпаду діючої речовини до безпечних компонентів. Наприклад, за створення оптимальних умов зволоження та температури період розпаду альфациперметрину становить у середньому 50 діб у ґрунті та до 10 діб у рослинах, клотіанідину — 120 діб у ґрунті та до 35 діб у рослинах, лямбдацигалотрину — 27 діб у ґрунті та до 15 діб у рослинах. За посушливих умов або надмірного зволоження строк розпаду діючої речовини може суттєво збільшуватися», — додав Сергій Уваров.

Виконано за допомогою Disqus