Нотаріуси отримали доступ до реєстру за спрощеною формою для перевірки покупця землі

6 липня 2021 145 0
Нотаріуси отримали доступ до реєстру за спрощеною формою для перевірки покупця землі
Kurkul.com

В Україні нотаріуси отримали спрощений доступ до реєстрів для перевірки покупців землі. Про це у Telegram-каналі написав міністр аграрної політики Роман Лещенко.

«Для онлайн-перевірки дотримання покупцем обмежень до 100 га землі в одні руки усі нотаріуси повинні мати доступ до Державного земельного кадастру. Для отримання такого доступу нотаріусу потрібно подати відповідну заявку до Держгеокадастру. Доступ надається не довше ніж протягом доби з моменту подання заявки», — зазначив посадовець.

За словами Романа Лещенка, на момент старту ринку землі такий доступ мали лише 879 нотаріусів, однак вже за лічені дні Держгеокадастр отримав понад 2 тис. заявок із загальної кількості 6,5 тис. нотаріусів.

Наразі вже працює спрощений електронний порядок подачі заявок на доступ, Держгеокадастр та Нотаріальна палата провели відповідні навчання та надали інструкції усім нотаріусам.

«На сьогодні від нотаріусів усього надійшло 2344 заяви, із них 1382 погоджено, 233 відмовлено, 729 перебувають на розгляді. Заявки продовжують надходити, а поточне навантаження Держгеокадастру дозволяє обробляти їх вчасно», — додав Роман Лещенко.

Читайте також: Названо шахрайські схеми під час купівлі-продажу землі

Виконано за допомогою Disqus