Орендувати землю вигідніше, ніж купувати — фермер

7 липня 2021 2205 0
Орендувати землю вигідніше, ніж купувати — фермер

Відкриття ринку землі в Україні не означає, що її почнуть масово скуповувати, фермерам вигідніше брати землю в оренду, ніж її купувати. Про це розповів екс-керівник господарства «Богдан і К» Богдан Тимофійчук, інформує Суспільне Карпати.

Як розповів фермер, прикарпатці мають західний спосіб мислення, люблять землю та не поспішають її продавати. Щоправда, через низький рівень життя і той факт, що в основному власниками земельних паїв є пенсіонери, до нього і раніше часто зверталися селяни з проханням викупити їхні наділи.

«Найбільші земельні банки, де обробляється орна частина землі, розташовані на Коломийщині, Снятинщині, Городенківщині, Рогатинщині та в Галичі. За 12 років моєї роботи на Снятинщині до мене зверталися до 40 людей, які мали бажання продати земельні ділянки. Натомість ми пропонували їм оренду плату на 5 років авансом», — розповів аграрій.

Читайте також: В Україні змінили правила державної реєстрації прав на землю

Богдан Тимофійчук зазначив, що до цього часу землю продавали незаконно. Сьогодні ж багаторічні орендарі мають першочергове право на придбання, але не поспішають її купувати, оскільки гроші працюють в інших напрямках.

«Ми беремо в банках величезні кредити. Розвиваємо агробізнес. Купуємо нову техніку, заводимо тваринництво, придбали стадо племінних овець. Нам вкрай потрібні гроші для матеріально-технічного розвитку та нарощування основних засобів. Хто сказав, що нам треба купувати цю землю? Оренда — це набагато вигідніше. Ми готові придбати сьогодні лише до 3% орендованих ділянок», — додав Богдан Тимофійчук.

Нагадаємо, за результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології 84,1% опитаних українців не підтримує продаж сільськогосподарської землі іноземцям

Виконано за допомогою Disqus