Експерт розповів про особливості фунгіцидного захисту соняшника та сої на Півдні України

9 липня 2021 1061 0
Експерт розповів про особливості фунгіцидного захисту соняшника та сої на Півдні України
UKRAVIT

На Півдні України на соняшнику, що вирощують на богарі, зазвичай застосовують лише одну фунгіцидну обробку, проте, якщо спостерігаються часті опади в період вегетації, можливе збільшення кількості обробок до двох. Про це розповів Дмитро Худяков, менеджер із технічної підтримки «UKRAVIT» в Херсонській області, у матеріалі «Фунгіцидний захист соняшника та сої. Оптимальна кількість обробок у розрізі регіонів» на SuperAgronom.com.

На зрошенні майже завжди застосовують двократне внесення фунгіцидів, як на соняшнику, так і на сої. Якщо це пожнивний посів сої, то можливе й однократне застосування фунгіциду.

«В останні роки в південному регіоні на соняшнику спостерігаються та набувають поширення такі хвороби як септоріоз, іржа, фомоз, альтернаріоз, фомопсис, які пошкоджують листя та стебло. Також у вологі роки такі, як цей, проявляється пероноспороз. Корзинка часто уражається сірою гниллю. В останні сезони дедалі більше спостерігаються такі небезпечні хвороби, як-от склеротиніоз, вугільна гниль та вертицильозне в’янення, які майже не контролюються засобами захисту рослин», — розповів Дмитро Худяков.

На сої ж у південному регіоні поширені наступні хвороби: септоріоз, альтернаріоз, фомопсис, фузаріоз, іржа, церкоспороз, антракноз, аскохітоз. Так, як і на соняшнику, в останні роки проявляється біла та сіра гнилі.

Менеджер компанії наголошує, що моніторити наявність хвороб, що на сої, що на соняшнику потрібно регулярно при об’їзді полів з цими культурами.

«В південному регіоні в період вегетації соняшника зазвичай спостерігаються посушливі та жаркі погодні умови, тому в основному потрібно орієнтуватися на його захист у фазі 4-5 пар листків. Для цих цілей застосовують Дезарал або Дезарал Екстра, Захисник або Захисник Екстра. Також часто застосовують Ті Рекс: хоч він і не зареєстрований на соняшник, він добре зарекомендував себе в контролі основних хвороб. Для захисту соняшника на зрошені обирають більш потужні продукти, такі, як Капітал або Тріафіт», — додав Дмитро Худяков.

Також на систему захисту впливає й попередник. Але зважаючи на те, що чергування культур на півдні України слабке (майже завжди це 3-пільна сівозміна), то фунгіцидний захист потрібно проводити однозначно.

«На сої фунгіцидний захист присутній обов’язково, оскільки вона вирощується на зрошенні і на це зазвичай впливають більше не погодні умови, а попередник і прогнозування поширення хвороб в регіоні. В основному, на сої в першу обробку застосовують Дезарал або Дезарал Екстра, а на другу застосовують більш потужні фунгіциди такі, як Капітал або Аякс», — зауважив експерт.

Читайте також: Фахівець розповів про необхідність десикації посівів зернових культур і ріпака

Виконано за допомогою Disqus