Озвучено фактори впливу на ціну землі в Україні

12 липня 2021 288 0
Озвучено фактори впливу на ціну землі в Україні

Ціна продажу землі коливатиметься у межах плюс 10-30% до нормативної грошової оцінки. Тобто середня вартість 1 га землі по Україні становитиме $1000-1500. Про це йдеться в матеріалі «Ринок сільськогосподарської землі в Україні: що має знати власник паю, покупець/продавець землі та орендар» на AgroPolit.com.

Як зазначається, очевидно, що ціна залежатиме від кількох базових факторів:

  • перший — нормативна грошова оцінка у конкретному регіоні. Нагадаємо, її оновили на початку 2021 року;
  • другий фактор — обмежене коло покупців;

«Наразі купувати до 1 січня 2025 р. матимуть право тільки українці в обсязі не більше ніж 100 га в одні руки. Юридичні особи — за два роки. Іноземці — після всеукраїнського референдуму», — пояснюється у матеріалі. 

  • третій фактор — доступні кредити, тобто земельна іпотека.

«Мінекономрозвитку у своїх побажаннях на 2021 р. до бюджету так і не заклав жодної копійки на кредитування українців під купівлю землі, хоча раніше розповідали про потребу в 500 млн грн. Реанімоване Міністерство аграрної політики та продовольства наразі своєї позиції у цьому питанні не озвучило, бо ще поновлює свою структуру і відвойовує фінанси з бюджету на свою роботу на рік», — йдеться у матеріалі. 

Читайте також: Шлях до ринку землі: ключові дати

Перспективна вартість землі, яку сьогодні озвучують експерти для майбутнього ринку — це середні показники НГО, що становлять приблизно 27,5 тис. грн за гектар ріллі, хоча по країні ціни коливаються від 20 тис. грн до 30 тис. грн за один га. Але це НГО, яке використовується для оподаткування, адже закон про ринок земель встановлює НГО як  мінімальну ціну на землю. Тож реальна ціна буде дещо вищою. За грубими підрахунками середня ціна за один гектар буде коливатися в межах $1,5-2 тис.

Виконано за допомогою Disqus