Союз хіміків знову намагається обмежити ввіз добрив з Білорусі

14 липня 2021 485 0
Союз хіміків знову намагається обмежити ввіз добрив з Білорусі
Depositphotos

Союз хіміків України, який складається переважно із підприємств, підконтрольних олігарху Дмитру Фірташу, знову намагається ввести обмеження на імпорт білоруських NP добрив. Про це в інтерв'ю виданню Hubs розповів віце-президент Союзу Ігор Гольченко.

Нагадаємо, що 31 березня 2021 р. Окружний Адміністративний суд м.Києва скасував рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) від 22 червня 2020 року про відмову від введення квот на імпорт азотних і складних добрив. Водночас Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України 23 квітня подало апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо зобов'язання прийняти рішення про введення квот на імпорт мінеральних добрив.

«Ми просимо ввести обмеження на імпорт білоруських NP добрив на тій підставі, що Білорусь нас дискримінує по хлористому калію. Це дії всередині одного сектора, нічиїх інтересів вони не зачіпають, це абсолютно в інтересах національних виробників. Тому ми вважаємо, що є всі умови, щоб рішення було прийняте», — сказав він.

Як пояснив Ігор Гольченко, протягом останніх п'яти років Україна отримує лише преміальну (найвищу ціну) на хлористий калій білоруського державного монополіста — Білоруськалій. Для України ціна на нього на 15-20% відсотків вище, ніж для інших країн. Хлористий калій є сировиною для виробництва добрив NPK. NPK в Україні виробляють «Сумихімпром» та «ДЗМД».

«Так ось, такою ціною калію, яку ставлять «ексклюзивно» для України, двох українських виробників фактично видавлюють з внутрішнього ринку, роблячи ціну на його товар явно завищеною і неконкурентною з білоруським аналогом. Природно звільняючи ринок для власних виробників», — пояснив Ігор Гольченко.

За оцінками Союзу хіміків, обмеження на ввезення білоруського NP дозволять частково повернути український ринок складних добрив українським виробникам.

Аргументуючи необхідність прийняття захисних заходів на користь українського ринку, Ігор Гольченко підкреслив, що європейські та американські санкції проти Білорусі вже сильно впливають на український ринок. На практиці з білоруськими виробниками добрив відмовляються працювати американські компанії. Ринок ЄС для білорусів також звужується.

«Білоруські виробники у травні і червні вже ввезли на ринок вдвічі більше добрив КАС та NPK, ніж у квітні... Напевно, непогано для аграрія. Але... зниження ціни на ринку для хіміків тягне мінус по виручці... відсутність грошей на інвестиції. Короткостроковий ефект від низької ціни змінюється уповільненням всієї економіки», — вважає Ігор Гольченко.

Він додав, що український ринок добрив постійно на радарі транснаціональних корпорацій, їх імпортерів, а інтереси білоруських компаній тут лобіюють, у тому числі представники великих російських виробників.

Нагадаємо, в МЗС Європейського Союзу домовились про повну заборону на ввезення з Білорусі калійної солі та калійних добрив.

Виконано за допомогою Disqus