Квот на імпорт азотних добрив не буде — Лещенко

14 вересня 2021 1144 0
Квот на імпорт азотних добрив не буде — Лещенко
Depositphotos

Суд поставив крапку в питанні введення квот на імпорт азотних добрив. Про це повідомив міністр аграрної політики Роман Лещенко у Facebook.

«ПрАТ «АЗОТ», що входить до групи компаній Ostchem, відкликав позов до Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі та Міністерства розвитку економіки щодо введення квот на імпорт азотних добрив. Шостий апеляційний адміністративний суд закрив провадження. Отже, квот на імпорт азотних добрив не буде!», — написав Роман Лещенко.

За його словами, таке рішення суду є довгоочікуваним та позитивним для аграрної спільноти, оскільки  наслідки введення квот на імпорт азотних добрив як для агросектору, так і для економіки країни в цілому були б негативними.

«Недоцільність та безглуздість введення цих квот зрозумів і сам позивач, а суд своєю чергою відновив справедливість», — додав Роман Лещенко.

Зазначимо, що наразі в Україні є лише один монополіст-виробник добрив — група Ostchem Дмитра Фірташа.

Нагадаємо, у травні минулого року Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства запропонувало запровадити квоти на імпорт добрив. Пізніше розв'язання питання відклали на місяць.

Вже 28 травня 2020 р., біля Кабінету міністрів проходив мітинг аграріїв. Фермери вимагали скасувати монополію на ринку добрив. Фермерів також підтримали Аграрні асоціації, які звернулися з офіційним листом до президента Володимира Зеленського із вимогою не обмежувати імпорт добрив, щоб не допустити монополізації ринку на користь компанії-виробника Дмитра Фірташа.

У червні 2020 р. Уряд скасував квотування імпорту мінеральних добрив, яке було на руку лише групі компаній Ostchem Дмитра Фірташа.

Відомо також, що 31 березня 2021 р. Окружний Адміністративний суд м.Києва скасував рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) від 22 червня 2020 року про відмову від введення квот на імпорт азотних і складних добрив.

Водночас Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України 23 квітня 2021 р. подало апеляційну скаргу на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва щодо зобов'язання прийняти рішення про введення квот на імпорт мінеральних добрив.

Виконано за допомогою Disqus