На Херсонщині продовольчого зерна буде менше, ніж фуражного — фермери

16 липня 2021 1003 0
На Херсонщині продовольчого зерна буде менше, ніж фуражного — фермери

Фермери Херсонщини прогнозують, що цьогоріч продовольчого зерна в області буде менше, ніж фуражного. Повідомляє Суспільне.

У господарстві «СапфірАгро» Сергія Сорокунського жнива почали вчасно, але важко працювати через дощі, які йдуть майже щодня.

«Дощі пішли не тоді, коли треба, а пішли, коли вже не треба. Сіяли ми пшеницю в суху землю. Отримали дуже пізні сходи, багато насіння знищили шкідники, багато що пропало у землі та сходи були погані. А коли вже пішли дощі, то кількість насіння зійшла не та, що треба», — зазначив фермер.

За його словами, часті дощі повимивали клейковину із зерна. Цього року урожай фуражний — 4 клас зерна.

«Дивлюся на це поле. Думав, тут буде другий клас зерна, або третій, як минулого року. То на сьогодні перші машини поїхали, то це одна — четвертого, друга — третього. То до дощу. А після нього будуть гірші показники. Зерно до дощів було скловидне. Цього року буде продовольчого зерна менше», — розповів фермер.

Читайте також: В Україні намолочено 5,5 млн т зерна нового врожаю

Засновник фермерського господарства «Зоря Каховщини» Леонід Кириченко, розповів, що цьогорічний врожай зернових не тішить. Вологість спричинила значну затримку у збиранні врожаю, а через це у полях псується зерно. За його словами, не у строки зібрана пшениця — це втрата класності, кількості, а то й взагалі збиток.

«Оце зерно десь вже почало проростати. Ми розраховували, що буде 2-3 клас. Повинно було бути продовольче зерно. Воно вже не буде таким. Воно буде у межах фуражу — це 4 клас. Ми втрачаємо і тут за ціною», — зазначив Леонід Кириченко.

Департамент сільського господарства та зрошення Херсонської облдержадміністрації налаштований більш позитивно, ніж самі фермери. Виконувачка обов’язків директора департаменту Марина Степанова говорить, що дощі посприяли високому врожаю ячменю, деякі господарства зібрали цю культуру від 5,5 до 6 т/га. Хоча, зазначила, що продовольчого зерна буде менше, ніж фуражного.

Виконано за допомогою Disqus