Фермери Криму можуть втратити свої земельні ділянки

20 липня 2021 1311 0
Фермери Криму можуть втратити свої земельні ділянки
Depositphotos

Понад сотня фермерів у Криму можуть втратити земельні ділянки, які вони обробляли протягом декількох десятиліть. Повідомляє bbc.com.

Як зазначається, з 2019 р. аграріїв почали позбавляти права власності на землю. У відомстві, яке цим опікується, зазначають, що раніше фермерам віддали землю у власність через «технічну помилку» при переоформленні документів. Наразі фермери знову стали не власниками, а «користувачами» своїх ділянок.

Нагадаємо, Росія анексувала Крим у 2014 р. та вважає його своєю територією: тут діють російське законодавство й органи влади. При цьому переважна більшість країн світу не визнають анексії півострова та вважають Крим територією України.

«Те, що відбувається, я можу описати не інакше як шок. Про те, що моя земля — ​​насправді не моя, я дізнався абсолютно випадково, як і більшість кримських фермерів. Просто замовив виписку в ЄДРН, а там — таке», — розповів Михайло Горьковенко, власник ферми в Бахчисарайському районі.

Як зазначив аграрій, землю молодим фермерам в Криму у 1990 роки в Україні виділяли неохоче. Свого права на землю Михайлу Горьковенку довелося домагатися через суд. У результаті оформити свої 4 гектари Михайлу вдалося лише в 1998 р.

«В Україні була відсутня юридична практика передачі землі у власність. Землю передавали з правом постійного безстрокового користування. Тоді українські чиновники пояснювали фермерам, що принципової різниці між цими двома категоріями немає, і всі фермери мали на руках державні акти на землю з формулюванням про безстрокове користування», — пояснив фермер.

Після анексії Криму Росією місцеві чиновники попередили фермерів, що таке формулювання в російському законодавстві вже не використовують. Їм запропонували вибір: взяти землю в оренду на 49 років або оформити право власності. Більшість фермерів не захотіли зв'язуватися з орендою.

«Процедура була нескладною. Я написав заяву, зібрав пакет документів, до мене приїжджала комісія, і вже на початку 2017 роки я мав на руках папір, де чорним по білому написано: власність», — розповів Михайло Горьковенко.

Наступні три роки фермер разом зі своєю сім'єю продовжував обробляти землю, вирощувати та продавати персики. Про те, що його право власності на ділянку анульоване, він дізнався зовсім випадково.

Читайте також: Навіщо чекати: земля для агрохолдингів до 2024

Про те, що деякі фермери продовжують працювати на землі, яка їм не належить, Михайлу Горьковенку розповів його односелець Віктор Косов. Незадовго до цього він хотів переоформити ділянку на свою дочку і з'ясував, що власником його землі є Республіка Крим, а за ним закріплене право постійного безстрокового користування, як це було за України.

«Нам ніхто нічого не пояснював толком. Сказали, що те, що в Україні було безстроковим користуванням, у Росії — власність», — розповів фермер.

Кілька фермерів, які стикнулися з анулюванням права власності, звернулися до суду, проте в їхньому випадку і кримські суди, і касаційна інстанція в Краснодарі незмінно підтверджували правоту Держкомреєстру і посилалися на ту ж «технічну помилку», про яку заявляли у відомстві.

Як зазначається, одному з фермерів, Валерію Давидкову, вдалося виграти справу. Він дійшов до Верховного суду, який несподівано ухвалив рішення на його користь. Втім, навіть маючи на руках судове рішення, він так і не зміг відновити право власності. Місцеві чиновники просто саботували це рішення.

«У нинішніх реаліях людина швидше помре, ніж доб'ється свого у суді», — вважають фермери.

Виконано за допомогою Disqus