Експерт розповів про переваги та собівартість вирощування кольорових кавунів

25 липня 2021 325 0
Експерт розповів про переваги та собівартість вирощування кольорових кавунів
pixabay.com

Незвичайні сорти кавунів різних форм та кольорів можуть стати цікавою знахідкою  та додатковим прибутком для фермерів, які шукають власну нішу у баштанництві. Таку думку висловив агроном компанії «Професійне насіння» Юрій Підлужний в матеріалі «Незвичайні сорти кавунів та особливості їх вирощування» на Кurkul.com.

Зі слів агронома, ринок насіння дуже різноманітний. Пропонуються кавуни із жовтою, світло- та темно-червоною м’якоттю, темно шкіркою, видовжені, безнасінні та інші. Кожен з таких сортів має свої особливості реалізації.

«Сорт Sugar Yellow F1 розмір невеликий, тому на кущі одночасно зав’язуються по три плоди. Середня вага цього кавуна — 3 кг тому є сенс реалізовувати його поштучно. Гібрид Orange King F1 характеризується гарною транспортабельністю, тому зручно експортувати цей сорт за кордон. А от сорт, який може привернути увагу незвичайним виглядом — Romeria F1, кавун із темною шкіркою», — розповів Юрій Підлужний.

Як він додав, популярними ще з 2010 р. є безнасінні кавуни, проте через високу собівартість фермери вирощують їх рідше.

«Собівартість такого кавуна досить висока, ціна однієї насінини — від 5 грн. До цього додати витрати на виробництво, клопоти із запиленням. Тож показник собівартості може становити 10 грн/кг, що робить кінцеву вартість для споживача не надто приємною», — зауважив агроном. 

Читайте також: На ринках з’явились перші кавуни ранніх сортів

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою