Середня ціна за гектар української землі складає 40 тисяч грн — Лещенко

2 серпня 2021 3016 0
Середня ціна за гектар української землі складає 40 тисяч грн — Лещенко

Ринок землі сьогодні повноцінно функціонує — він прозорий, дієвий і кожен може реалізувати своє право розпоряджатися землею: продати, передати в спадок, здавати в оренду чи самому господарювати на цій землі. Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко, інформує пресслужба Мінагрополітики

«Місяць тому, коли запускали ринок землі, вас намагалися налякати масовою скупкою земель іноземцями, вагонами з чорноземом, які прямують на Схід, та агрохолдингами, які відберуть ваші землі. Протягом місяця роботи ринку, як я й обіцяв, не сталося нічого подібного. Ринок працює!», — зазначає Міністр.

Нагадаємо, за 30 днів від старту ринку землі уклали 2 901 угоду.

«Тобто, лише 1 із 2 000 власників землі розпорядилися нею: продав чи подарував», — наголосив Роман Лещенко.

За 30 днів роботи ринку загальна площа проданих ділянок, щодо яких зареєстровано правочини, склала 5324 га, а сума угод склала 210 млн грн.

«Тобто, за перший місяць ринку землі середня ціна за український гектар складає 40 тисяч гривень. Наразі найбільше землі придбали у Полтавській, Тернопільській та Кіровоградській областях. Але географія продажів — по всій країні», — інформує Роман Лещенко.

Читати за темою: В Україні працює спеціалізований майданчик для продажу с/г землі

За його словами, дедалі більше нотаріусів освоюють всі інструменти, необхідні для реєстрації угод, і дедалі більше аграріїв пересвідчуються у дієвості ринку.

«Час популізму на темі землі минув. Дуже скоро громадяни дізнаються, хто начебто боровся за права народу, а насправді паразитував на тіньовому ринку землі. Прозорість ринку й доступність даних для всіх лише підвищать його ефективність. 40 тис. за гектар — це наша стартова лінія! Ми з вами перейшли на новий етап ставлення до землі! Земля — це захищена, вільна власність, вартість якої зростає», — наголосив Міністр. 

Виконано за допомогою Disqus