Українські пасічники відновлюють медоваріння

7 серпня 2021 3544 0
Українські пасічники відновлюють медоваріння

В Україні за останні 15 років почала відроджуватись культура медоваріння. Про це йдеться у матеріалі «Василь Соломка: Моя мрія — щоб при кожній пасіці працювала своя медоварня» на Kurkul.com.

«Питні меди почали варити ще шумери. Тоді з напоями та їхньою класифікацією все було простіше: на основі зерна варили пиво, сік винограду був основою вина, а на основі меду робили, відповідно, хмільні медові напої. Питний мед вважався шляхетним напоєм і символізував щедрість та гостинність. І так було аж до 19-го століття, допоки його не витіснили дешева горілка, дистилят і самогон», — розповів найвідоміший пасічник України — Дід Василь (Соломка).

Як зазначив фахівець з агроефективності Мирон Пундор, медоваріння в Україні почало відновлюватись завдяки цілеспрямованій діяльність Діда Василя та його соратників-медоварів.

«Медоваріння в Україні за останні 15 років відновлено. Ще й у таких формах і якостях, що дозволяють отримувати міжнародне визнання: дипломи та медалі конкурсів на Конгресах Апімондії (Апімондія — міжнародна федерація бджільницьких об'єднань зі штаб-квартирою у Римі. Була створена у 1949 році. — прим. ред.). З’явились заводи з виготовлення питних медів», — розповів Мирон Пундор. 

Наприклад, медоварня «Медовий Спас» — це одне з перших в Україні технологічних підприємств цього напрямку, що має промислові масштаби в Україні. Випускає натуральні напої з меду за давньою рецептурою і з допомогою новітніх технологій під ТМ «Сікера» (сікерою у давні часи на Близькому Сході називали всі алкогольні напої, що виготовлялися з солоду, меду, солодких фруктів тощо. Дуже часто вона згадується у біблейських текстах. У наш час під маркою «Cikera»/«Сікера» виробляють слабоалкогольні напої зі збродженого меду та фруктового соку. — прим. ред.).

«Аналогів броварській медоварні немає навіть у Європі, хіба що у США. До речі, американцям настільки прийшлися до вподоби питні меди через чудові смакові характеристики та очевидний економічний зиск, що кількість тамтешніх медоварень лише за останні 5 років виросла у геометричній прогресії до понад 500. Вони створили потужну асоціацію медоварів та майже пролобіювали на федеральному рівні появу у мережевих супермаркетах окремого від пивного та лікеро-горілчаного відділу під назвою «Mead», — додав Мирон Пундор.

Він додав, що в Штатах медоваріння — самостійна галузь, добре налагоджена від виробництва до маркетингу. А в нас поки що держава не розуміє скільки втрачає грошей, не розвиваючи нішу питних медів.

Читайте також: Перша партія українського меду вже дісталася Канади

Виконано за допомогою Disqus