Латвія. Закрилося 135 молочних ферм

30 січня 2016 55 0
Латвійські фермери переходитимуть на м’ясне тваринництво
kurkul.comЛатвійські фермери переходитимуть на м’ясне тваринництво

За рік у Латвії закрилося 135 молочних ферм, повідомляє Аgroxxi.ru

Багато тих, хто займається молочним скотарством у Латвії, вважають, що повинні продовжувати працювати у цій галузі, оскільки вклали туди великі кошти. Але для невеликих господарств одним із рішень може стати перехід на м’ясне тваринництво.

«Власники молочних господарств, які витратили великі гроші на розвиток, які побудували нові ферми, займаються інтенсивним молочним тваринництвом, і надої у яких наближаються до 10 тисяч літрів або навіть їх перевищують, звичайно не повинні ліквідовувати молочне господарство, це просто нереально, бо надто великі зобов’язання, занадто великі вкладення», — пояснює завідувачка сільського консультаційного центру у Валмієрі Дайгена Сіліні.

На думку власника молочного господарства Kalējiņi у Валмієрі Каспарса Путраліса, у тих, хто інвестував у молочне господарство не так багато, є можливість переорієнтуватися на інші галузі.

«У мене є тільки корови, я працюю тільки на надої, у мене нічого іншого немає, але я б хотів би купувати в околицях гарне м’ясо, про яке б я знав, що воно вирощене біологічно, а не що ферма сертифікована для галочки. Я вважаю, що галузей дуже багато і не потрібно всім намагатися всіма силами тільки доїти молоко», — додав він.

За словами власника селянського господарства Jasmīni Едмунда Юшкевічса, при переорієнтації на м’ясне тваринництво потрібно враховувати те, що швидким і легким цей бізнес не буде.

«Якщо це молочна ферма, то у них найбільші вкладення у придбання племінного матеріалу. Можливо, у порівнянні з молочними фермами, бізнес повільніший, але він набагато спокійніший, там такого стресу немає. Наприклад, тут у мене годівля тільки два рази на тиждень», — говорить він.

Як підкреслює сільський консультант Дайга Сілін, тим, хто замислюється про перехід на м’ясне тваринництво, потрібно бути готовими і до конкуренції.

Виконано за допомогою Disqus