Експерти розповіли про держпідтримку виробників органічної продукції

10 серпня 2021 248 0
Експерти розповіли про держпідтримку виробників органічної продукції

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про органічну продукцію 1649-IX (5440), який гарантує держпідтримку виробникам, легалізує міжнародне органічне маркування для українських виробників органічної продукції, протидіє розповсюдженню псевдоорганіки на полицях торговельних мереж та скасовує штрафи для виробників органіки за порушення у низці випадків. Про це йдеться у матеріалі «Закон 1649-IX про органічну продукцію: міжнародне маркування, держпідтримка виробників органічної продукції та перевірки псевдорганіки» на AgroPolit.com.

«Потреба в цьому законі і в підтримці внутрішнього органічного виробництва очевидна — ще дуже багато роботи для формування та розвитку органічного ринку в Україні», — розповіла президент ГС «Органічна Україна» Олена Корогод.

Нагадаємо, що у бюджеті на 2021 р. заклали 50 млн грн держпідтримки для виробників органічної продукції. Уряд розраховує на збільшення держпідтримки внаслідок перерозподілу коштів з інших держпрограм. Мінекономіки планує розділити ці кошти так:

  • надавати виробникам органічної продукції фінпідтримку в розмірі 5 тис. грн на 1 га оброблюваних угідь (але не більше ніж 20 га на господарство);
  • на одну голову великої рогатої худоби;
  • крім того, аграрії отримають відшкодування до 30% вартості витрат на проведення сертифікації органічного виробництва.

«Мінімальний органічний бюджет на держпідтримку цього року мав бути 65 млн грн — 10 млн грн сертифікація, 35 млн грн земля і 20 млн грн тваринництво. Наразі маємо 50 млн грн, і дуже сподіваємося, що вони будуть розподілені між операторами у 2021 р. Тепер ми очікуємо оперативної реакції Міністерства щодо розробки механізмів, адже на сьогодні, розподіл коштів ще не починався», — прокоментувала ситуацію Олена Корогод.

Читайте також: Дрібні сільгоспвиробники зможуть отримати держпідтримку за 2019-2020 роки

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою