Українські банки просять скасувати програму 5-7-9% через засилля кредитування агробізнесу

10 серпня 2021 95 0
Українські банки просять скасувати програму 5-7-9% через засилля кредитування агробізнесу

Українські банки надіслали лист до НБУ та Мінфіну з проханням обмежити реалізацію програми «Доступні кредити 5-7-9%». Повідомляє Економічна правда.

У листі голова правління «Райффайзен банк Аваль» Олександр Писарук заявив, що бюджетні кошти витрачаються переважно не на підтримку бізнесу, що постраждав від карантину, та не на фінансування інвестиційних проєктів чи створення робочих місць, а на поповнення оборотних коштів платоспроможного бізнесу, зокрема аграрного.

«Якщо скласти типовий портрет учасника програми, то це буде діюче сільськогосподарське підприємство, що отримало антикризовий кредит або рефінансування. Здебільшого подібні підприємства є доволі стійкими, не зазнали значних втрат від згортання ділової активності у 2020 р. та намагаються легально зменшити видатки від фінансової діяльності», — зазначається в листі.

Ця ситуація притаманна не лише для «Райффайзен банку Аваль», через який видано найбільше кредитів у рамках програми «5-7-9%», а й для інших банків.

Загалом, за даними Мінекономіки, частка підприємств агросектору, які оформили пільгові кредити з початку роботи програми, сягає 46%. Левову частину цих позик видавали на початку 2021 р. у період сівби.

Читайте також: В Україні 30 тисяч фермерів обмежені в кредитуванні

Виконано за допомогою Disqus