Стало відомо, хто із найбагатших аграріїв України заснував перше аграрне видання

24 серпня 2021 225 0
Стало відомо, хто із найбагатших аграріїв України заснував перше аграрне видання
Kurkul.com

Першій україномовній газеті на території Наддніпрянської України, що перебувала російською окупацією, цьогоріч мало б виповнитись 116 років. Лубенське видання під назвою «Хлібороб» вперше вийшло друком 12 листопада 1905 року. засновниками газети стали представники одного з найбагатших родів того часу - Володимир та Микола Шемети. Про історію видатних аграріїв та їх вклад у розвиток української держави йде мова у матеріалі «Перші українські — як брати Шемети започаткували аграрну партію, газету та навіть республіку», присвяченому 30-літтю відновлення Незалежності України.

Хоча газета і публікувала переважно місцеві новини для селянства, втім у ній виходили замітки про стан справ у інших губерніях, від Галичини до Москви, друкувались загальнополітичні та історичні статті, часто із закликами до політичних та економічних змін. Зокрема на шпальтах газети вимагали автономії в межах Росії, передачі землі селянам, цивілізованих виборчих органів влади, 8-годинного робочого дня, відкриття українських шкіл тощо.

Володимир Шемет писав: «Гадаємо, що на Україні земельне питання повинен розв’язувати Всеукраїнський селянський з’їзд, а його скликати повинна Всеукраїнська спілка хліборобська... Нехай же «Хлібороб» стане найповнішим і найяскравішим виразником того, чого хочуть і до чого прагнуть наші хлібороби-українці, усе селянство наше».

Також брати Шемети, Володимир, Сергій і Микола, стали засновниками першої української хліборобської (аграрної) партії, що привела до посади Гетьмана Павла Скоропадського, а перед цим родина встигла взяти участь у революції 1905 року і створити незалежну від влади царя Лубенську республіку. Деякі історики вважають її першою українською державою у новітній історії України.

Більше про життя, перемоги та поразки видатних аграріїв, що були прометеями свого часу, читайте у матеріалі за посиланням:

«Перші українські — як брати Шемети започаткували аграрну партію, газету та навіть республіку»

Виконано за допомогою Disqus