Названо фактори, які вплинуть на ціну молока в Україні

6 вересня 2021 978 0
Молоко
DepositphotosМолоко

На ринку відбулась чергова хвиля зростання цін на молоко. Середньозважена ціна трьох ґатунків зросла на 0,30 грн. В результаті стійкого дефіциту сирого молока, який має тенденцію до посилення, цього разу інтенсивніше здорожчали нижчі ґатунки молока. Повідомили в Асоціації виробників молока.

Впродовж вересня-жовтня висхідний тренд буде зберігатися, хоча темпи зростання можуть бути значно меншими в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. В цьому вирішальне значення матимуть вартість кормів цьогорічного врожаю.

«Фактором, що надаватиме підтримку цінам, звичайно, буде дефіцит сировини, який посилюватиметься і надалі. Одним з головних чинників, що може протидіяти цьому, є від’ємна рентабельність виробництва молочної продукції у переробників, які опинилися між лещатами вартості сировини та опору з боку торговельних мереж. Проте, економіка виробництва готової продукції потребуватиме перегляду відпускних цін, що може стати причиною зростання цін на полицях цієї осені», — зауважив аналітик АВМ Володимир Андрієць.

Наразі зафіксовані наступні середні ціни на молокосировину: 

  • екстраґатунок — 10,65 грн/кг (+20 коп.);
  • вищий — 10,50 грн/кг (+30 коп.);
  • перший – 10,30 грн/кг (+40 коп.) без ПДВ. 

Середні ціни на великі та середні партії молока екстраґатунку по регіонах: Північ та Центр —  10,8 грн/кг, Південь — 10,9 грн/кг, Схід — 10,75 грн/кг, Захід — 10,70 грн/кг.

Читайте також: До кінця року молочна продукція здорожчає на 2% — прогноз

Виконано за допомогою Disqus