Вибухнувша в Бейруті аміачна селітра може належати українській компанії

16 вересня 2021 234 0
Вибухнувша в Бейруті аміачна селітра може належати українській компанії

Аміачна селітра (нітрат амонію), яка вибухнула 4 серпня в районі порту Бейрута (Ліван), може належати компанії Savaro Limited, яка пов'язана з українським бізнесменом Володимиром Вербоноля. Повідомляє Latifundist.com.

Як зазначається, відразу після вибуху було виявлено, що зареєстрована в Лондоні компанія Savaro Limited зафрахтувала партію вагою 2 750 т у 2013 р., маючи намір відправити її з Грузії на завод з виробництва вибухових речовин в Мозамбіку. Замість цього судно, що перевозило хімікати, MV Rhosus, було затримано в Бейруті через несплачені борги і технічні несправності.

«Під первинну перевірку потрапив український бізнесмен Володимир Вербоноля, власник однойменної компанії в місті Дніпро. Але після того, як він заперечував, що має якесь відношення до постачання з Бейрута, його кандидатуру не розглядали», — йдеться у дописі.

Розслідування, проведене OCCRP і його партнерами, довело, що Savaro дійсно стоїть за Володимиром Вербоноля. Також відомо, що компанія була частиною більшої ділової мережі, яка торгувала аміачною селітрою технічної якості. 

Зв'язати Savaro Limited і Agroblend Exports з українською мережею компаній Володимира Вербоноля журналістам вдалося завдяки електронному листуванню.

У заяві, направленій журналістами, українські компанії заперечують свою причетність до вибуху і покладають провину на владу Лівану.

«Весь час сферою діяльності Atlantis Corporation, Savaro і Dniprosoft були IT: виробництво програмного забезпечення та інтернет-маркетинг», — йдеться в заяві компанії.

Однак, екс-співробітник Savaro, який працював в українській компанії під час поставок Rhosus, розповів, що компанія не займалася IT, а продаж добрив була основним напрямком діяльності.

Нагадаємо, 4 серпня в районі порту Бейрута (Ліван) сталося кілька вибухів. За попередніми даними, причиною вибуху могло стати неналежне зберігання 2 750 т аміачної селітри (нітрат амонію), яка перебувала в порту з 2014 р. 

Неподалік місця вибуху знаходилися кораблі, які перевозили українське зерно.

Виконано за допомогою Disqus