Гуртові ціни на м’ясо птиці за рік зросли майже на 30%

20 вересня 2021 122 0
Гуртові ціни на м’ясо птиці за рік зросли майже на 30%
Depositphotos

За рік (з початку вересня минулого року до початку вересня 2021 р.) середня гуртово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) в Україні зросла на 29% та становила 58,81 грн/кг. Про це розповіла провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» к.е.н. Наталія Копитець, інформує Kurkul.com, з посиланням на пресслужбу ННЦ.

За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, таке стрімке зростання споживчих цін на м’ясо птиці спричинене кількома чинниками.

«По-перше, за період з січня по липень 2020 р. споживчі ціни на тушки курячі знизилися на 17%, а на філе — на 22,3%», — нагадала Наталія Копитець.

За її словами, це було обумовлено карантинними заходами, пов’язаними з Covid‑19, які передбачали закриття кордонів. Отже, з одного боку експорт був призупинений, а з іншого – внутрішнє споживання було обмежене низькою платоспроможністю населення.

«Тому зростання цін у січні-липні 2021 р. обумовлене відновленням їх до рівня 2019 р. Адже у липні того року споживчі ціни на м’ясо птиці (тушку курячу) становили відповідно 61,78 грн/кг, а за 1 кг курячого філе слід було заплатити 109,19 грн/кг», — зауважила вчена.

Читайте також: Україна залишиться серед світових лідерів-виробників курятини

Крім того, важливим фактором зростання споживчих цін у січні-липні 2021 р. стало скорочення на 3,5% поголів’я птиці, спричинене зростанням собівартості внаслідок здорожчання зернових культур та комбікормів.

«Подальшу цінову ситуацію на м’ясо птиці визначатимуть ціни на вхідні ресурси та платоспроможність населення. За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2021 р. можливе подорожчання всіх видів м’яса птиці на 3‑7%», — підсумувала Наталія Копитець.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою